Svijet Udarno Vijesti

Hag: Zaštičeni svjedok na suđenju Karađiću o premještanju streljanih Bošnjaka

Na suđenju za zločine u Srebrenici, zaštićeni svjedok Državnog tužilaštva je rekao da je u julu 1995. godine učestvovao u premještanju leševa iz Zemljoradničke zadruge u Kravici u pripremljenu grobnicu u Glogovoj.

Svjedok NI118, koji je radio kao vozač u rudniku “Sase”, rekao je da je nekoliko dana nakon pada Srebrenice u julu 1995. godine pet ili šest kamiona, po naređenju Momira Nikolića, radilo na premještanju leševa.

Ispred zgrade u Kravici vidio sam muške leševe koji su ležali jedan do drugog. Ljudi iz Civilne zaštite su ih kupili u utovarivač koji ih je ubacivao u kamione”, rekao je zaštićeni svjedok, istaknuvši da su leševi prevezeni u mjesto Glogova kod Bratunca, gdje je već bila iskopana grobnica.

Svjedok je kazao da su leševi istovareni u grobnicu, a kasnije ih je mašina zatrpala zemljom. Dodao je da mu nije poznat broj leševa, da samo zna da je na kamionu bilo natovareno 25 tijela.

Ovom operacijom, prema tvrdnji svjedoka, rukovodio je Nikolić, koji je nakon dva do tri mjeseca ponovo organizovao premještanje leševa iz Glogove u mjesto Zeleni Jadar kod Srebrenice.

U tom mjestu, rekao je svjedok, također je bila pripremljena grobnica u koju su zakopani leševi muškaraca.

Haški sud je Nikolića, bivšeg pomoćnika komandanta za sigurnost Bratunačke brigade, 2006. godine, nakon priznanja krivice za zločine u Srebrenici, osudio na 20 godina zatvora.

Zaštićeni svjedok NI118 iskaz je dao na suđenju Draganu Neškoviću i Zoranu Iliću koji se terete da su, kao pripadnici Centra za obuku “Jahorina” Specijalne brigade policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), 13. i 14. jula 1995. godine učestvovali u zarobljavanju muškaraca Bošnjaka, koji su u grupama odvođeni u Zadrugu u Kravici (općina Bratunac), gdje su pogubljeni.

Optuženi Nešković je, kako je navedeno u optužnici, naredio dvojici njemu poznatih pripadnika Centra da ubiju dva zarobljena muškarca Bošnjaka, što su oni i učinili.

Prema optužnici, Ilić je, pucajući iz automatskog oružja u gomilu tijela prethodno strijeljanih zarobljenika, vršio “provjeravanje” da li je neko od njih preživio.

Zaštićeni svjedok je rekao da poznaje optuženog Ilića, kojeg bi “sigurno prepoznao” da ga je vidio u krugu zadruge u Kravici.

Pored saslušanja svjedoka, na ovom ročištu je tužilac Erik Larson zatražio određivanje pritvora za Ilića, koji se uz mjere zabrane brani sa slobode, uz tvrdnju da je prijećeno četvorici svjedoka koji su do sada dali iskaz, te jednom svjedoku koji treba dati iskaz na slijedećem ročištu.

Prijetnje su upućene petorici svjedoka, a jedna prijetnja direktno je vezana za Ilića. Smatram da je moguće da će izvršiti uticaj na druge svjedoke”, kazao tužilac Larson.

Optuženi Ilić je Sudskom vijeću je rekao da nije prijetio svjedocima, te da mu to “nije palo na pamet”.

Sudsko vijeće odbilo je ovaj prijedlog Tužilaštva, prenosi BIRN – Justice Report.

Nastavak suđenja zakazan je za 29. august ove godine.

 

Fena/Informer.ba