Izdvojeno Svijet Udarno Video Vijesti

Hag: Zločincu Perišiću 27 godina robije

U Haškom tribunalu danas je izrečena presuda bivšem generalu Vojske Jugoslavije zločincu Momčilu Perišiću. On je osuđen na 27 godina robije zbog ubistava u Sarajevu,  kršenje prava i običaja rata, napad na civile, ubistava u Srebrenici…

Haški tribunal osudio je danas na 27 godina robije bivšeg generala Vojske Jugoslavije Momčila Perišića .

General Perišić je u 13 tačaka optužen za pomaganje i podržavanje ubistava, nehumanih djela, napada na nesrpske civile, progona i istrebljenja, u Sarajevu, Zagrebu i Srebrenici 1993-95.

Te zločine, po optužnici, neposredno su počinile Vojska Republike Srpske (VRS) i Srpska vojska Krajine (SVK).

U završnoj riječi, tužilaštvo je krajem marta zatražilo da generalu Perišiću bude izrečena kazna doživotnog zatvora zato što je “pomagao i podržavao počinioce” najtežih zločina, uključujući i komandanta VRS zločinca Ratka Mladića.

Odbrana je, nasuprot tome, zatražila da Tribunal oslobodi Perišića krivice.

Prema optužbi, dokazi pokazuju da oficiri VRS i SVK, koji su počinili zločine, bili pripadnici VJ, upućeni u BiH i Hrvatsku, a zatim i plaćani i unapredjivani, preko personalnih centara Generalštaba u Beogradu pod Perišićevom komandom.

General Perišić je, stoga, imao kontrolu i komandu nad oficirima VRS i SVK.

Perišićevi branioci tvrdili su u završnoj riječi suprotno – da načelnik GŠ VJ nije imao kontrolu i komandu nad generalom Mladićem i drugim oficirima srpskih armija u BiH i Hrvatskoj, te da oni nisu bili pripadnici VJ.

Ne osporavajući da su oficiri iz sastava VJ bili upućivani na službu u vojske RS i RSK i da su plate dobijali i statusna prava ostvarivali preko Generalštaba VJ, Perišićevi branioci su tvrdili da to ne znači da su oni bili u komandnom lancu VJ.

Zločinac Perišić dobrovoljno se predao Tribunalu 7. marta 2005. godine, na dan kada je optužnica protiv njega objelodanjena, a dva dana kasnije je u prvom pojavljivanju pred sudijom izjavio da nije kriv ni po jednoj tački optužnice, prenosi Beta.

Od jula te godine bio je na privremenoj slobodi u Srbiji, a u pritvor Haškog tribunala vratio se 18. septembra 2008. Perišić je više puta na privremenu slobodu bio puštan i tokom procesa.

 

Informer.ba