BiH Intervju Vijesti

Hajrudin Somun: Izjave Gašaproviča dio orkestrirane zakulisne politike nekih članica EU?

Bilo bi dobro ako je slovački predsjednik Ivan Gašparovič stavljao znak jednakosti između BiH i Republike Srpske iz neznanja, ili zato što ga je vlastito iskustvo ponijelo da pravi poređenja između mirnog razilaska Čehoslovačke. S obzirom na to da je svoj stav ponovio i potvrdio pred novinarima, očito da se ne radi o neobaviještenosti, a i poređenje s mirnim rastankom Čeha i Slovaka bilo bi bolje da je primijenio na Jugoslaviju, koja se raspala na potpuno suprotan način, izjavio je za Fenu  ambasador u penziji i publicist Hajrudin Somun, komentirajući Gašparovičeve navode  prilikom posjete Banjoj Luci.

– Plašim se da su njegove izjave u Banjoj Luci dio orekstrirane zakulisne politike nekih članica EU koje, izbjegavajući da priznaju da glavni uzrok blokade i nefunkcionalnosti političkog sistema BiH leži u Ustavu zemlje nametnutom u Daytonu, svu krivicu svaljuju na političare BiH. A kad se suoče s njihovom nesposobnošću da nađu kompromisni izlaz iz tog bezizlaza (ćorsokaka), oni odmahuju rukom i kažu: „Pa kad ne mogu da se dogovore, neka se raziđu“ – kaže Somun.
Podsjeća da je i ranije bilo takvih aluzija i komentara, ali je problem što oni sada dolaze od šefa države jedne članice EU.

– Bilo je još prije nekoliko godina zapadnih ambasadora koji su, nabrajajući zemlje regiona, u istu ravan stavljali RS s Hrvtaskom, BiH, Srbijom i Makedonijom. Jedan od visokih predstavnika Miroslav Lajčak mogao je savjetovati predsjednika Gašparoviča u suprotnom smilu od onoga koji je izrazio u Banjoj Luci da vjerovatno i sam nije dijelio isti stav, iako ga za boravka u Sarajevu nije javno iznosio – kaže Somun.

Upozorava da i političari BiH, ne samo oni u Banjoj Luci nego i u Sarajevu koji sklapaju saveze ne samo s onima koji razbijaju Bosnu i Hercegovinu nego i s „crnim đavolom“ samo da bi što duže ostali na vlasti, snose dio krivice za političku blokadu zemlje i daju povoda slovačkom predsjedniku i drugim evropskim zvaničnicima i diplomatama da izražavaju sumnju u mogućnost opstanka jedinstvene BiH.

Hajrudin Somun je bivši novinar i diplomat. Bio je ratni televizijski reporter sa Srednjeg istoka, dopisnik Tanjuga iz Irana za vrijeme islamske revolucije, jugoslavenski diplomat u Bagdadu i Iranu, te ambasador Bosne i Hercegovine u Turskoj i Maleziji. Autor je više knjiga.

Fena/Informer.ba