Svijet Vijesti

Hakeri upali na web stranice italijanske policije

Članovi hakerskih skupina LulzSec i Anonymous objavili su u ponedjeljak da su upali na web stranice talijanske policije i na internetu objavili povjerljive informacije, a napad su nazvali ‘Operacija Italija’.

Hakeri, navodno povezani sa skupinom Anonymous, prodrli su u kompjuterski sistem austrijske televizije ORF. Hakeri u Italiji napisali su na svom blogu da je napad otkrio najvažnije i najpovjerljivije izvještaje talijanskog Nacionalnog centra za borbu protiv ‘cyber’ kriminala i zaštitu kritične infrastrukture (CNAIPIC). Policijska jedinica CNAIPIC potvrdila je upad u njezin sistem, a krađu podataka nije ni potvrdila ni opovrgla.

Podaci koje su objavili on-line aktivisti otkrivaju odnose talijanske vlade s Australijom, Bjelorusijom, Egiptom, Rusijom i Ukrajinom. Član opozicione Demokratske stranke Emanuele Fiano, rekao je da je online napad bez presedana. On je najavio da će predložiti donošenje novih zakona koji će omogućiti praćenje hakera i poboljšati ‘temeljni aspekt sigurnosti zemlje’.

Hakeri iz skupine AnonAustria povezane sa skupinom Anonymous, provalili u kompjuterski sistem austrijske televizije ORF, koji se upotrebljava za prikupljanje novčanih priloga gledatelja, te došli do podataka o 214.000 ljudi, uključujući informacije o bankovnim računima 96.000 ljudi. U online komunikaciji članovi skupine AnonAustria su rekli da ne namjeravaju načiniti štetu klijentima ORF televizije, već skrenuti pozornost na njihov slab sigurnosni sistem, javila je Hina.

Prošle sedmice u SAD-u je uhapšeno 16, u Evropi pet osoba povezanih sa skupinom Anonymous a njezini su članovi onda zaprijetili da će proširiti svoje aktivnosti. U četvrtak su objavili da su upali u bazu podataka NATO-a i došli do velike količine povjerljivih dokumenata o Savezu.

 

Fena/Informer.ba