BiH Izdvojeno Udarno Vijesti

Hakija Meholjić: Rekao sam Aliji Izetbegoviću da je lud

Hakija Meholjić, jedan od protagonista filma “Srebrenica – izdani grad”, izjavio je da, iako film još nije gledao, stoji iza svake riječi koju je izgovorio tom i svakom drugom prilikom o temi izdaje Srebreničana.

Ovaj film izazvao je žestoka i negativna reagovanja bh. dijaspore, ali i njenih diplomatskih političkih krugova, a najviše bure izazvale su riječi baš ovog Srebreničanina koji je, pored ostalog, prenio sadržaj razgovora o sudbini Srebrenice koji je sa delegacijom iz tog grada imao kod tadašnjeg predsjednika Alije Izetbegovića.

“Kod Alije smo bili u septembru 1993. godine. O tome zna i srpska vojska, a nismo otišli tek tako, već u organizaciji UNPROFOR-a, helikopterom. Zbog naše posjete Izetbegoviću zaustavljena su tada bila i borbena dejstva oko Sarajeva. To je sve suva istina, pa svjedočanstva koja sam dao tada i u drugim prilikama dok je Alija bio živ, pouzdana su da pouzdanija ne mogu biti”, precizirao je Meholjić za “Večernje novosti”.

Meholjić dodaje da nikada ne može zaboraviti Izetbegovićeve riječi: “Imam ponudu od Clintona da četnici uđu u Srebrenicu”, nakon čega je dodao da će “četnici poklati 5.000 muslimana i onda će biti intervencija NATO-a na srpske snage širom BiH”.

“Ja sam skočio i rekao mu: ‘Ti si lud. Ti na klanjanje ideš, a ja ne znam šta će biti sutra sa mnom’. Znam da je nepojmljivo što o ovome javno govorim, prijetila mi je i opasnost da budem ubijen, ali tako je bilo”, kaže Meholjić.

On je istakao da je druga ponuda od Alije bila zamjena Srebrenice za Vogošću, a u to vrijeme Haris Silajdžić i Momčilo Krajišnik crtali su kartu na sarajevskom aerodromu, što se kasnije saznalo.

“Rekli smo mu da mi nemamo pravo da odlučujemo u ime naroda ni o kakvoj zamjeni teritorija”, ističe Meholjić.

Meholjić, koji je sada službenik u opštini Srebrenica, kaže da od istine ništa nije ljekovitije. Ne shvata zašto ona bilo kome smeta, kada ju je on saopštio znajući sa kakvim sve rizicima može da bude suočen.

U vrijeme ratnih dejstava, kaže za “Novosti”, nije bio u Srebrenici, već je došao “poslije demilitarizacije, kada je proglašena za zaštićenu zonu OUN, i postao načelnik Policijske stanice”.

“Činjenica je, čista kao sunce, da smo mi Srebreničani izdani i od međunarodne zajednice i od Alije, što, međutim, ne umanjuje odgovornost onoh koji su počinili stravičan zločin”, precizira Meholjić.

 

Informer.ba