BiH Udarno Vijesti

Halilović: Poslije svake tajne večere “šestorke” sve manje države BiH

Stranka za BiH će podržati sva tri zahtjeva građana čim se zaprime u parlament i čim budu na dnevnom redu parlamenta – kazao je danas na pres-konferenciji u Sarajevu predsjednik te stranke Amer Jerlagić. 

On je, govoreći o okupljanima građana u Sarajevu, kazao da je neko tražio izgovor, izliku za svoj nerad u nesigurnosti.

– Tražimo da im se svaki fening odbije od plate za ovaj nerad. Plaćeni su predobro da ne bi radili. To su stotine nečijih penzija. Istina je da imaju ogromne plate, a da ništa ne rade. Ne trebaju njima građani da ih zatvaraju u parlament, oni sami sebe moraju zatvoriti u parlament i raditi bez prestanka, u stalnom zasjedanju, da bi stigli ono što su propustili u proteklih dvije i po godine – kazao je Jerlagić.

On je, govoreći o popisu stanovništva u BiH, rekao da očekuju da se popisnica vrati Vijeću ministara i da se koriguje.

– Moglo bi se desiti da umjesto popisnice dobijemo ‘ispisnicu’, tako da očekujemo da Vijeće ministara taj dokument vrati na doradu i da dobijemo novu popisnicu – kazao je Jerlagić.

Generalni sekretar Stranke za BiH Salem Halilović osvrnuo se na izjavu SDP-a u vezi s održavanjem vanrednih izbora.

– SDP nudi izbore. To nuđenje izbora je kapitulantsko nuđenje, to je kapitulacija pred građanima ove države, s jedne strane. S druge strane, mi to držimo neozbiljnim, ponuda za prijevremene izbore. Vjerovat ćemo da je to istina kada SDP u parlamentarnu proceduru zvanično uputi prijedlog izmjena Ustava BiH, Izbornog zakona BiH, da se naprave izmjene koje će omogućiti prijevremene izbore – kazao je Halilović.

Ako to ne urade, istaknuo je, znači dodatno zamajavaju građane.

Halilović je kazao i da imamo situaciju da su se poslanici iz RS-a povukli na ‘slobodnu teritoriju’, kako oni kažu. Poslanici dva HDZ-a su se povukli u zapadni Mostar.

– Postavljamo pitanje ko je domaćin sljedeće večere „šestorke“? To je „šestorka“ koja je vlast i mi smo navikli na njihove tajne večere. Nažalost, poslije svake tajne večere „šestorke“ ujutro je bilo manje države BiH – kazao je Halilović.

Po njegovim riječima, rješenja koja su se nudila poslije tih sastanaka i tih tajnih večera bila su disolutivna rješenja po državu.

– Postavljamo pitanje, vizavi države BiH, svima gdje je „crvena linija“, gdje je linija dostojanstva ispod koje političari u BiH ne mogu ići? Bojimo se da se ne desi da se pod motom ubjeđivanja i dobre volje da ovi sa ‘slobodne teritorije’ dođu u Sarajevo i da zasjedaju ne ispostavi nova faktura državi BiH i da se nabrzinu s tom fakturom iz Banja Luke i iz zapadnog Mostara ne dese ponovo ružne stvari po državu BiH pod motom “eto samo dođite, da parlament i Vijeće ministara rade – kazao je Halilović.

Pozivamo, dodao je, međunarodnu zajednicu da se aktivnije i ozbiljnije uključi u rješavanje poteškoća koje BiH evidentno ima.

Fena/Informer.ba