Svijet Vijesti

Hamas osudio ubistvo “arapskog svetog ratnika” Osame bin Ladena

Palestinska islamistička grupa Hamas u ponedjeljak je osudila ubistvo Osame bin Ladena, izrazivši žaljenje zbog smrti “arapskog svetog ratnika”, prenose svjetske agencije.

“Ovo smatramo nastavkom američke politike koja se temelji na potlačivanju i prolijevanju muslimanske i arapske krvi”, izjavio je Hamasov palestinski premijer u Gazi Ismail Hanijeh.

Iako je naveo razlike u doktrini između Bin Ladenove al-Qaide i Hamasa, Hanijeh je osudio ubistvo.

“Osuđujemo ubistvo arapskog svetog ratnika. Molimo Boga da mu podari milost, zajedno s drugim pravim vjernicima i mučenicima”, kazao je.

Islamski radikalni propovjednik Omar Bakri u ponedjeljak je izjavio da je Bin Ladenovom smrću arapski svijet “izgubio jednog vođu” i dodao kako očekuje “osvetničke akcije” u Evropi.

“Vijest o smrti šeika Osame istodobno nas je rastužila i razveselila. Rastužila nas je zato što smo u tom dijelu arapskog svijeta izgubili jednog vođu, a razveselila zato što je umro kao mučenik, što je i želio”, rekao je Bakr.

“Sigurno će žrtva Osame bin Ladena udahnuti novu snagu mladom naraštaju, jer se vođenje džihada neće prekinuti. Očekujemo reakcije tog naraštaja u Evropi, bit će akcija u znak odmazde za šeika Osamu”, dodao je taj sunitski propovjednik.

Glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Ramin Mehmanparast izjavio je kako smrt Osame bin Ladena oduzima “SAD i njihovim saveznicima svaku mogućnost za držanje svojih vojnika na Bliskom istoku pod izlikom borbe protiv terorizma”.

“Iran se nada da će taj događaj pomoći uspostavi mira i sigurnosti u regiji”, rekao je Mehmanparast, po izvještaju stanice Press-TV, koja emitira na engleskom jeziku.

“Iran snažno osuđuje terorizam bilo gdje u svijetu”, dodao je glasnogovornik.

Slično je reagirala egipatska organizacija Muslimanska braća, pozvavši američku vojsku da sada, kad je Bin Laden ubijen, napusti islamske zemlje.

“Bin Ladenovom smrću uklonjen je jedan od razloga zbog kojih se u svijetu pribjegavalo nasilju”, rekao je Esam al-Erian, visoki dužnosnik Muslimanske braće koja su se odrekla nasilja u nastojanju da ostvare promjene u Egiptu još prije nekoliko desetljeća.

“Vrijeme je da se (američki predsjednik Barack) Obama povuče iz Afganistana i Iraka i tako prekine okupaciju američkih i zapadnih snaga po cijelom svijetu, koja je tako dugo nanosila štetu muslimanima”, kazao je al-Erian.

fena/informer.ba