Region Vijesti

Hapšenja u Sisku zbog zločina nad Srbima

Zbog komandne odgovornosti za ratne zločine nad srpskim civilima 1991. i 1992. godine u Sisku, uhapšeni su bivši sisačko-moslavački župan Đuro Brodarac, ratni komandant specijalne jedinice MUP u Sisku Vlado Milanković i Drago Bošnjak, nezvanično saznaje HTV.

Brodarac je uhapšan u Tribunju u Dalmaciji, a Milanković na putu za Osijek.

Brodarac je za vrijeme zločina bio načelnik Sisačke policijske uprave, od 1993. godine župan Sisačko-moslavačke županije, a u doba Ive Sanadera savjetnik u Vladi Hrvatske za razminiranje, dok je Milanković bio ratni komandant specijalne jedinice MUP u Sisku.

Za vrijeme njihovih mandata na području Banovine likvidirano je i nestalo stotinak srpskih civila. Istraga je bila koncentrisana na ubistva desetak uglednih sisačkih Srba.

Dio ubistava dogodio se i zbog pljačke, a neke od tih slučajeva hrvatsko pravosuđe je već procesuiralo.

Sumnja se da je riječ o ubistvima koje su naručili uticajni sisački krugovi kako bi Srbe koji se nisu pridružili pobunjenim krajinskim snagama natjerali u paniku i izbjeglištvo.

Istraga se sprovodi u osječkom Županijskom sudu gde je prije nekog vremena prebačena sa sisačkog suda odlukom tužioca Mladena Bajića.

Na području Siska ubijeno je po procjenama od 100 do 600 civila, najčešće srpske nacionalnosti. Neki su ubijani po kućama i dvorištima, neki odvođeni u improvizovane logore u lječilištu Jodno ili naselju omladinskih radnih akcija na mučenje i likvidaciju, pa su neka tijela nadjena na obalama Save i drugim mestima.

Inicijativa mladih za ljudska prava, koja je pozdravila hapšenje Brodarca i Milankovića, podsjeća da su neke od familija žrtava bile primorane da plate visoke troškove sudskih postupaka nakon što su tražili naknadu štete zbog gubitka članova uže porodice.
Inicijativa poziva državno tužilaštvo Hrvatske i policiju da dodatno istraže okolnosti izvršenja svih ovih zločina i prikupe sve relevantne informacije kako bi uspijelo procesuiranje što većeg broja zločina počinjenih u Sisku u pomenutom periodu.

Pozivamo i da se ispita uloga i ostalih osoba koje su učestvovale u izvršenju ovih zločina, jer sama njihova masovnost ukazuje da je u njima učestvovala značajno veća grupa ljudi“, navodi se u saopštenju.

Inicijativa je i ranije upozoravala da postoji dovoljno indicija protiv Brodarca i Milankovića, što je i objavljeno u izvještaju “Protiv imuniteta moći” od marta ove godine.

Druge organizacije za ljudska prava, kao što je AmnestyInternational su takodje upozorile na zbivanja u Sisku.

Ranije smo pozdravili odluku državnog tužioca Mladena Bajića, da predloži prebacivanje ovog slučaja na županijsko tužilaštvo u Osijeku, jer ono u Sisku nije ozbiljno pristupalo ovom slučaju, vijerovatno i zbog političkog pritiska, jer je Brodarac, uživao političku zaštitu HDZ-a“, ističe se u saopštenju i izražava nada da će slučaj završiti pravednim sudjenjem u kome će biti zadovoljena pravda za žrtve ove velike grupe zločina nad civilima.

 

Blic/Informer.ba

 

Blic/Informer.ba