Ekonomija Region Vijesti

Hapšenje Mladića prodrmalo Berzu

Hapšenje haškog optuženika Ratka Mladića ohrabrilo je investitore da ulažu u Srbiju, pa se indexBelex 15, Beogradske berze danas oporavio za 2,7 procenata.

Investitori koji trguju na berzi vijest o hapšenju Ratka Mladića, shvatili su prije svega kao poruku da će se Srbija sada mnogo brže kretati ka Evropskoj uniji i da se samim tim mogu očekivati bolja privredna kretanja i bolji rezultati kompanija čije se akcije kotiraju na domaćem tržištu kapitala.

Branislav Jorgić, vlasnik jedne od najstarijih brokerskih kuća u Srbiji “Jorgić broker” kaže za BizB92 da je ubrzano trgovanje na berzi počelo još juče, kada su do investitora i brokera stigle prve potvrde iz medija da su srpske vlasti zaista uhapsile Ratka Mladića.

“Pred kraj trgovačkog dana, oko 12.40h, na osnovu prvih preliminarnih objava u medijima došlo je do ubrzanog prometa i rasta indeksa Beogradske berze. Najaktivnije su bile akcije sa Prajm marketa. Taj rast i veći promet bili su posledica te informacije koju su ulagači ocenili kao pozitivnu, i taj trend se nastavio i danas. Dakle investitori sada trguju na osnovu nekog očekivanja da će se u Srbiji situacija poboljšati i ta svoja očekivanja ugrađuju u cenu koje plaćaju za domaće akcije”, objašnjava Jorgić.

Nenad Gujaničić, glavni broker Sinteza Investa kaže za B92 da inostrani investitori, koji čine gro tražnje na Beogradskoj berzi, percipiraju da bi put Srbije ka EU značajno smanjio rizik ovdašnjeg tržišta što automatski domaće akcije na ovim nivoima čini jeftinijim u odnosu naslična tržišta.

 

Informer.ba