Politika Udarno Vijesti

Hapšenje Mladića šansa za novi početak

Dr Zlatko Lagumdžija pozdravlja hapšenje Ratka Mladića kao veliki korak ka ispunjenju pravde za sve žrtve genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina počinjenih u Bosni i Hercegovini između 1992. i 1995. godine, za što već postoje pravosudno utvrđene činjenice i presude na Međunarodnom sudu za bivšu jugoslaviju u Hagu.

Hapšenje Ratka Mladića, optuženog između ostalog za genocid u Srebrenici i zločine počinjene tokom opsade Sarajeva je čin kojim se zatvara jedno poglavlje i predstavlja šansu za novi početak u odnosima država nastalih raspadom bivše Jugoslavije.

Ovo je prvi i ujedno najteži korak u suočavanju sa činjenicama vezanim za odgovornost Srbije za zločine počinjene na teritoriji Bosne i Hercegovine tokom devedesetih godina prošlog stoljeća. Lagumdžija očekuje da Mladić u najkraćem mogućem roku bude izručen Međunarodnom sudu u Haagu.

Evidentno je da će Hrvatska za manje od dvije godine biti punopravna članica EU, dok današnje hapšenje dodatno ubrzava put Srbije, koja je i danas ispred BiH, ka Evropskoj Uniji.

Nadam se da će hapšenje i izručenje generala Mladića otrijezniti one političke snage u BiH koji negiraju genocid u Srebrenici i ostale zločine u BiH i da će ih okrenuti ka ispunjavanju kriterija i kreiranju institucija koje su BiH potrebne za ubrzani put ka punopravnom članstvu u NATO i EU.

Hapšenje Mladića pokazuje da nijedna zemlja i nijedan narod ne mogu biti talac jednog čovjeka. Krajnje je vrijeme da svi zajedno okrenemo novi list i krenemo naprijed, stoji u saopštenju SDP-a BiH.

 

Informer.ba