Politika Udarno Vijesti

Hapšenje Mladića značajno za žrtve i za budućnost BiH i regiona

Hapšenje Ratka Mladića je vrlo značajno za sve žrtve njegovih zločinačkih pohoda i za budućnost BiH i regiona, kazao je u četvrtak na vanrednoj konferenciji za novinare član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Istakao je da je pravda, u ovom slučaju prespora, ipak neizbježna, te da je hapšenje Ratka Mladića izvedeno od srbijanskih snaga uz pomoć zvaničnih institucija BiH.

O tome ćete više saznati od nadležnih za ovaj slučaj“, rekao je Izetbegović.

Hapšenje Ratka Mladića, dodao je Izetbegović, jedna je od pretpostavki za zadovoljenje pravde i budi nadu u konačno utvrđivanje svih činjenica i istine o onome što se dešavalo u toku, ali i poslije rata, odnosno periodu ne-hapšenja Mladića.

Ovo hapšenje će dati dodatni podsticaj procesima regionalnog pomirenja. Odlučnost koju je Srbija pokazala ovim hapšenjem daje nam za pravo da se nadamo jednom novom poglavlju u suradnji dviju država, a i pomoći će dijelu srbijanske i bh. javnosti u suočavanju s istinom iz prošlosti“, naglasio je Izetbegović.

Samog Mladića, Izetbegović je okarakterizirao kukavicom koji je “bio u stanju narediti ubijanje hiljada dječaka, a nije pokazao nimalo lične hrabrosti da se suoči s optužbama“.

Krio se kukavički i dopustio da bude uhapšen na ovakav način. Ovo je poruka svima onima koji su u njemu vidjeli ličnog i nacionalnog heroja. Evo, imaju šansu da sad kreiraju pravu sliku o njemu“, rekao je Izetbegović.

 

Fena/Informer.ba