Region Udarno Vijesti

Haradinaj nakon oslobađanja: Vraćam se i uvest ću nas u UN

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju u četvrtak je oslobodio optužbi bivšeg kosovskog premijera Ramusha Haradinaja uz nalog da ga se odmah pusti iz zatvora. Riječ je o ponovljenom suđenju zbog sumnji da je tokom prvog procesa došlo do nezakonitih pritisaka na svjedoke.

Srpski Press je na tekst o oslobađajućoj presudi stavio naslov ‘Haag nas dotukao’, a Blic piše kako ‘Dvaput pomaže Haag’. ‘Novi šamar’ je naslov teksta na portalu B92, a naslov na portalu alo.rs je ‘Haaški sud: Ubijanje Srba nije zločin’.

U Prištini je vijest o oslobađanju dočekana vatrometom, te se na središnjem gradskom trgu već okupljaju građani i slave oslobađajuću presudu. Nekoliko stotina ljudi okupilo se i ranije te su izricanje presude pratili na trgu, a plakati kojima se poziva na doček bivšeg premijera postavljeni su prije nekoliko dana.

Tokom obrazlaganja presude rečeno je da tužiteljstvo nije iznijelo dokaze da je optuženi znao za krivična djela u Jablanici, a nije dokazan ni udruženi zločinački pothvat. Nije kriv ni po jednoj tački optužnice.

Haradinaj se vraća u politiku, odvjetnik traži da se Del Ponte izvine

Haradinaj je najavio da će se vratiti u politiku i na dužnost premijera s koje se povukao 2005. nakon podizanja optužnice.

Preko svog odvjetnika Bena Emmersona poručio je da se u četvrtak navečer vraća na Kosovo gdje će, uz pristanak naroda, uskoro preuzeti dužnost premijera i predvoditi vladu koja će predstavljati sve građane Kosova.

Poručio je i da je vrijeme za pomirenje i dodao da će svim Srbima omogućiti sudjelovanje u političkom životu, te da će Kosovo pod njegovim vodstvom dobiti mjesto u Ujedinjenim narodima.

Odvjetnik Emmerson poručio je da bi se bivša haaška tužiteljica Carla Del Ponte trebala izviniti Haradinaju, ali i narodu Kosova jer je očito da se optužnica nije trebala ni podizati.

Nikolić: Sud u Haagu formiran je da se sudi srpskom narodu

Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić rekao je nakon presude kako je Haaški sud očito formiran da bi se sudilo srpskom narodu.

Za stravične zločine nad kosovskim Srbima niko neće biti osuđen, napisao je Nikolić u priopćenju i dodao da se ovakvim presudama potiče separatizam i otežavaju napori da se uspostavi mir u regiji.

Premijer Ivica Dačić rekao je uoči presude da je interes Srbije da unatoč presudama nastavi pregovore i dijalog s Prištinom zbog svojih europskih integracija.

Tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević rekao je  kako je presuda nepravedena i da nema zadovoljštine za žrtve.

Rasim Ljajić, Predsjednik srbijanskog Nacionalnog vijeća za suradnju s Haaškim tribunalom, rekao je kako će ova presuda samo dalje urušiti kredibilitet suda i značajno otežati proces pomirenja na prostoru bivše Jugoslavije.

Dodao je da je nakon oslobađanja Gotovine i Markača ovo bio očekivani epilog jer su postupak od samih početaka pratile brojne kontroverze.

I Dragan Đilas, gradonačelnik Beograda i predsjednik Demokratske stranke, osudio je presudu za koju smatra da predstavlja veliku sramotu za međunarodnu zajednicu, ali i težak i bolan trenutak za Srbe.

Dodao je da Srbija u ovom trenutku mora učiniti sve da zaštiti nacionalne interese na Kosovu, prije svega ljude.

Tužiteljstvo tražilo 20 godina zatvora

Haradinaj i njegovi suradnici Lahi Brahimaj i Idriz Balaj, koji su također oslobođeni, bili su optuženi za zločine koje su počinile kosovske snage u logoru Jablanici. Tužiteljstvo je za zločine počinjene 1998. tražilo kaznu od 20 godina zatvora. Prema optužnici kosovske snage u logoru u Jablanici  su svoje neistomišljenike ubijali i zlostavljali. Neki od zatočenika su zlostavljani i izgladnjivani dok su neki ubijeni.

U aprilu 2008. prvostepeno vijeće je Haradinaja i Balaja oslobodilo optužbi dok je Brahimaja osudilo na šest godina zatvora. Žalbeno vijeće je zatim naredilo djelomično ponavljanje postupka po šest tačaka optužnice koje se odnose na ubistva i zlostavljanja u logoru u Jablanici.

24sata/Informer.ba