BiH Vijesti

U haremu Ferhadije džamije u Sarajevu ukopan pisac i akademik Nedžad Ibrišimović

U haremu Begove džamije u petak je klanjana dženaza-namaz rahmetli akademiku Nedžadu Ibrišimoviću, koji je preselio na ahiret u četvrtak, 15. septembra.

Dženazu-namaz je imamio reisu-l-ulema IZ-a u BiH Mustafa ef. Cerić koji se obratio okupljenima i rekao da je malo kod nas intelektualaca ili umjetnika koji su našli snage da naprave takav nagli rez i prekinu dotadašnju životnu putanju, uzdižući se iznad trivijalnosti svakodnevlja i, čvrstog karaktera, kritički prosuđujući o sebi i svome djelu sa svrhom promjene kao što je to učinio Nedžad.

Nedžad Ibrišimović ukopan je u haremu Ferhadije džamije, uz učenje prigodnih sura iz Kur’ana, a od njega su se oprostili njegova porodica, prijatelji, građani i poštovaoci njegova djela.

“Nikoga ne optužujem i nikoga ne krivim za džehennem kroz koji sam prolazio cio svoj život, evo već pedeset godina na svojoj rodnoj grudi, jer je tako Allah odredio, ali nikome i ne zahvaljujem na sreći, snazi i zadovoljstvu i ushićenju koje danas osjećam, osim Allahu džellešanuhu”, govorio je rahmetli Nedžad Ibrišimović.

 

Fena/Informer.ba