BiH Vijesti

Haris Kadić: Neće biti štrajka u GRAS-u

Direktor GRAS-a Haris Kadić danas je potvrdio da neće biti najavljenog štrajka radnika okupljenih oko Sindikata komunalne privrede GRAS-a, čiji je početak bio planiran u ponoć 30. na 31. januar.

“Sindikat je 25. donio odluku o poništenju odluke o stupanju u štrajk od 18. januara i obavjestio nas da odustaje od štrajka iz proceduralnih razloga, a mislim da je trebalo iz humanih jer 30. djeca polaze u školu, biti će hladno, a i tih dana donosi se odluka o kupovini kupona. Centrotrans je, također, najavio da će nasilno ući na naše linije i tužili smo ih jer vidimo da se u ovoj državi može i sudskim putem zaštiti svoje pravo”, rekao je  Kadić danas na konferenciji za novinare u sjedištu GRAS-a kojoj su prisustvovali i njegovi najbliži saradnici.

On je kazao da za ovaj štrajk nije bilo 90 posto radnika i da će menadžment GRAS-a ubuduće ovakve stvari uvijek rješavati sudskim putem, kao prethodnih dana.

Prema njegovim riječima, sud će također odlučiti o namirenju sudskih troškova Sindikata Upravi preduzeća, a koji iznose negdje oko 1.800 KM.

Direktor GRAS-a je obrazložio da sindikalisti ne mogu pokrenuti generalni štrajk i da to nije po zakonu, jer po odluci Minstarstva saobraćaja KS-a u prometu mora biti 75 posto vozila. Po Statutu GRAS-a u prometu mora biti 50 posto vozila, a po pravilima Sindikata mora biti 30 posto vozila u prometu.

“Kad se najavi štrajk znači ne smije stajati da je generalni štrajk, a Sindikat mora dostaviti i prijedlog odvijanja štrajka. I ubuduće borit ćemo se svim pravnim sredstvima da ova firma održi ono zbog čega je osnovana i da zaposleni imaju svoje redovne plaće i da ostvaruju svoja radnička prava”,
rekao je Kadić.

Posebno je podsjetio da su radnici prekjučer dobili plaću za decembar, da će u naredna tri mjeseca biti osigurani svi neophodni dijelovi za vozila i da je napravljen plan potreba za 2012., kao i da će ove godine GRAS poboljšati svoj vozni park i povećati broj vozila.

Kadić je i ovim putem apelirao na građane da kupuju GRAS-ove kupone za prijevoz i da se voze gradskim prijevozom te tako pomognu i sebi i ovom preduzeću.

 

Srna/Informer.ba