Crna hronika Udarno Vijesti

Haris Žiga brutalno ubijen jer je zaštitio vlasnika trgovine

Haris Žiga (49) iz Sarajeva nožem je ubijen jučer pola sata poslije ponoći u ulici Bakarevića 1, u sarajevskom naselju Bistrik. Njegove ubice Suad Kurtović (29), rođen u Skoplju, i Mirza Milić (24) iz Sarajeva uhvaćene su nekoliko sati poslije, a pronađen je i nož kojim je izvršeno ubistvo.  Sarajevski Dnevni avaz objavio je fotografije privođenja uhapšenih u Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu.

Prema dojavi građana da se u ulici Bakarevića nalazi muški leš s vidnim povredama na glavi i tijelu, na lice mjesta su se uputili policijski službenici i medicinsko osoblje Hitne pomoći, čiji su ljekari odmah konstatirali smrt. Odmah su pokrenute aktivnosti na pronalasku ubica koji su u pet sati ujutro uhapšeni. Kurtović i Milić su jučer nakon kriminalističke obrade predati u nadležnost kantonalnog tužioca.

Otvorena istraga

– Protiv njih je otvorena istraga za ubistvo u saizvršilaštvu – kazala je Jasmina Omićević, portparol Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, koja je dodala da će tužilac uputiti prijedlog Kantonalnom sudu u Sarajevu za određivanje pritvora dvojici osumnjičenih.

Istragom će biti utvrđeno koji od uhapšenih je zadao smrtonosni udarac nastradalome Žigi.

Prema riječima portparola MUP-a Kantona Sarajevo Irfana Nefića, policija je odmah po hapšenju izvršila pretres na više lokacija, gdje je u objektima koje koriste osumnjičeni pronašla dokaze, ali i nož za koji se sumnja da je upotrijebljen prilikom napada na Žigu. Dvojica osumnjičenih nisu odranije poznata policiji.

Obdukcijom tijela nastradaloga koja je obavljena u prosekturi Bare utvrđeno je da mu je zadat jedan udarac nožem u srce koji je bio koban za ovog 49-godišnjaka.

Na mjestu gdje se desilo ubistvo jučer smo od Žiginih komšija i prijatelja koji su bili s njim neposredno prije nego što će biti ubijen saznali da su dvojica uhapšenih prethodno maltretirala vlasnika trgovine “Semir” u ulici Bistrik na broju 30. Žiga je, prema njihovim riječima, ubijen samo zato što je stao u zaštitu vlasnika trgovine koji je bio u nevolji.

– Niko od nas ne poznaje tu dvojicu. To su obični narkomani. Već nekoliko dana su dolazili i maltretirali čovjeka koji radi u prodavnici. Htjeli su da kupe cigarete, ali im trgovac nije želio prodati, jer im je nedostajalo 30 pfeninga. Počeli su ga maltretirati, a on je došao do nas u ugostiteljski objekt i molio nas da mu pomognemo, jer će ga ubiti. Mi smo čovjeku pomogli i otajerali ih. S nama je bio i Žiga, koji im je kazao da ga ostave na miru i da ga ne maltretiraju – ispričao nam je jedan od Žiginih prijatelja okupljenih pored bašte ugostiteljskog objekta “Buddha bar”.

Njihovu priču potvrdio je i sin vlasnika trgovine “Semir”, koji nam je ispričao da su dvojica uhapšenih i prije dva dana dolazila i maltretirala njegovog oca. Tražili su pivo, a nisu mu ništa htjeli platiti.

Otac u šoku

– Sinoć su se pojavili, kada je otac došao da zaključa trgovinu. Ugurali su ga u radnju. Htjeli su da ga opljačkaju ili da mu uzmu reket. Otac im je dao pivo da bi ih smirio i otišao po pomoć u ugostiteljski objekt prekoputa. Oni su mu pomogli i ova dvojica su otišla. Kasnije su se vratili i presreli čovjeka ispred objekta i ubili ga. Otac mi je u šoku od svega što se dogodilo – kazao je vlasnikov sin.

Žigu je dvojac presreo na trotoaru ispred ugostiteljskog objekta, gdje su ga napali i usmrtili. Od njegovih prijatelja doznaje se da je ubijeni bio pripadnik “Zelenih beretki” i da je u ratu ranjen u glavu. Hrabar u ratu, kako su rekli, nije se bojao zaštititi ni vlasnika trgovine.

Iza Harisa Žige ostao je sin od devet godina i kćerka koja je udata. Porodica koja je u šoku nije željela davati izjave niti su dali da se fotografira kuća u kojoj je ubijeni živio sa sinom. (Izvor: Dnevni avaz)

Foto: S. Saletović