Svijet Udarno Vijesti

Harold Camping: Smak svijeta danas u šest popodne?

Sljedbenici kalifornijskog propovijednika – slobodnjaka Harolda Campinga (89) pripremaju se za smak svijeta, koji bi prema njegovom proročanstvu trebao da se dogodi danas u šest sati popodne po lokalnom vremenu, hronološki u svakom kraju svijeta.

Camping je stekao veliki broj pristalica širom svijeta koji se mole u iščekivanju kraju svijeta, sa suzama u očima dijele posljednji obrok sa najmilijima i pripremaju se za odlazak u raj.

Penzionisani inžinjer Camping, povratak Isusa Krista čeka drugi put pošto se, kako kaže, zbog matematičke greške njegovo prethodno proročanstvo 1994. nije ispunilo.

S druge strane, danas se ogranizuju zabave “čji je povod još jedno pogrešno proročanstvo Harolda Campinga“.

Priča o Campingovom proročanstvu je sljedeća – smak svijeta neće se dogoditi 2012., kako je predviđeno kalendarom drevnih Maja, već ove godine, i to 21. maja. On je matematičkim proračunom, konsultujući Bibliju, došao do zaključka da će tog dana Isus Krist drugi put sići na zemlju, ali ovoga puta ljut, i da će spašeni biti samo odabrani, a preostali će umrijeti u strašnim mukama.

Camping (88) je skoro 70 godina proučavao Bibliju, pa je do tačnog datuma apokalipse došao nakon podrobne analize biblijskih tekstova.

Naime, prema njegovim riječima, Bog je tvorac Biblije i svaka riječ i brojka napisana u njoj ima posebno, duhovno značenje.

Određeni brojevi pojavljuju se u Bibliji kada se govori o određenim temama. Tako je broj 5. vezan za pokajanje, broj 10. za cjelovitost, a broj 17. za raj. Upravo pokajanje, cjelovitost i raj označavaju biblijsku priču o danu za naplatu grijehova.

Svevišnji će sići na zemlju, one koji vjeruju u njega odvest će u raj, a ostalima slijedi patnja i, na kraju, smrt u strašnim mukama“, ispričao je Camping.

On je dalje objasnio kako je došao do tačnog datuma smaka svijeta – 21. maja.

Isus Krist je razapet 1. aprila 33. godine. Od tada do 1. aprila ove godine prošlo je 1.978 godina. Kada se taj broj (1.978) pomnoži sa brojem dana u solarnoj godini, odnosno 365,2422 dobija se rezultat 722.449. Na taj rezultat dodate još 51, a toliko je dana između 1. aprila i 21. maja, i dobit ćete identičan rezultat kao kada brojeve pet, deset i 17 pomnožite i dignete na kvadrat“, kaže Capming.

Ovaj zagriženi Kršćanin objasnio je da će nakon Isusovog silaska na zemlju ona biti uništena prirodnim katastrofama poput zemljotresa, poplava i erupcija vulkana. U prirodnim nepogodama umrijet će svi oni koje Isus ne bude poveo sa sobom u raj.

Inače, Isusov povratak nakon kojeg dolazi smak svijeta događaj je koji je u engleskom jeziku poznat pod terminom „rapture” i temelji se na doslovnom tumačenju posljednjeg poglavlja Biblije.

Najava smaka svijeta posebno je draga američkim fundamentalistima poput Campinga, koji vjeruju da će upravo njih vrhunsko božansko biće nakon povratka na Zemlju prihvatiti pod ruku i odvesti ih u kraljevstvo nebesko, prenosi agencija Beta.

Maje su čovječanstvu dale godinu i po više

Prema ranijim mračnim predviđanjima, smak svijeta trebao bi da se dogodi 21. decembra 2012. godine.

Naime, većina onih koji vjeruju da će čovječanstvo baš tog dana zadesiti kataklizma poziva se na drevne Maje, čiji se veliki kalendar završava tog kritičnog dana. Pored predviđanja baziranog na kalendaru drevnog naroda, kraj svijeta 2012. prije tri godine najavio je i magazin „New Scientist”.

Naučni časopis najavio je sudnji dan pozivajući se na istraživanje koje je pokazalo da bi Zemlju mogla da pogodi Sunčeva superoluja, koja bi našu civilizaciju vratila u mračno doba, a očekivani datum je, naravno, 21. decembar 2012.

 

Informer.ba