Ekonomija Udarno Vijesti

Hasić: Bez hitnih mjera, bh. prehrambena industrija bit će pred kolapsom

Ukoliko vlasti u BiH ne poduzmu hitne mjere, bh. prehrambena industrija bit će pred kolapsom zbog ulaska Hrvatske u EU. Ulazak naših susjeda u tu zajednicu onemogućit će bh. kompanijama da prema sadašnjim uvjetima izvoze robu u Hrvatsku, koja je BiH značajno vanjsko tržište, pokazuje Analiza efekata pristupanja Republike Hrvatske EU na Bosnu i Hercegovinu koju je uradila Vanjskotrgovinska komora BiH.

Analitičar Sektora za makroekonomski sistem Vanjskotrgovinske komore BiH Duljko Hasić kazao je danas na konferenciji za novinare u Sarajevu da će BiH nakon ulaska Hrvatske u EU 1. jula 2013. imati samo dva granična prelaza za kontrolu izvoza prehrambenih proizvoda u Hrvatsku te da će ukoliko se tu nešto ne promijeni značajan dio izvoza bh. mliječnih proizvoda, mesa i jaja u ovu susjednu državu biti ukinut.

BiH je, kako je naglasio, već izgubila bitku za izvoz robe animalnog porijekla na hrvatsko, odnosno evropsko tržište, dodavši da je tu osnovna prepreka što BiH i dalje nema nijednu evropski akreditiranu laboratoriju za izvoz namirnica životinjskog porijekla.

“Ulaskom Hrvatske u EU naš izvoz će biti u potpunosti blokiran sve dok se neka od laboratorija u BiH ne akreditira za te poslove“, istaknuo je Hasić.

S obzirom na to da će se propisi EU u Hrvatskoj koristiti već od 1. januara 2013., Hasić je kazao da treba zahtijevati od Hrvatske i EU omogućavanje prelaznog perioda primjene propisa EU na plasman bh. proizvoda na tržište Hrvatske do trenutka njenog punog članstva u EU.

Hasić je podsjetio da BiH oko 15 posto svog izvoza i oko 19 posto uvoza ostvaruje s Hrvatskom te da je tu posebno značajan agroindustrijski sektor. Naglasio je da uvoz u BiH agroindustrijskog sektora Hrvatske čini 28,9 posto ukupnog uvoza BiH iz te zemlje, a da agroindustrijski sektor BiH čini 16 posto ukupnog izvoza BiH u Hrvatsku.

Hasić je kazao da, s ciljem maksimiziranja pozitivnih i minimiziranja negativnih efekata pristupanja Hrvatske EU na BiH, između ostalog, u BiH hitno treba usvojiti zakon o sistemu državne pomoći, koji će biti temeljni preduvjet za realizaciju bilo kakvih sistemskih mjera podrške i kreiranja namjenskih fondova i poticaja privredi.

Podcrtao je kako dodatni problem predstavlja i to što BiH nema s Hrvatskom potpisan sporazum o granici te što Hrvatska i BiH nisu dosad uredile ni imovinsko-pravne odnose, što je u suprotnosti s Aneksom G međunarodnog sporazuma o sukcesiji. Također, tu je prisutno i otvoreno pitanje tranzita kroz Luku Ploče.

Analiza efekata pristupanja Republike Hrvatske EU na Bosnu i Hercegovinu, kako je danas rečeno, poslužit će kao osnova za pravljenje daljnjeg plana aktivnosti na kojem će raditi Vanjskotrgovinska komora BiH.

 

Fena/Informer.ba