BiH Region Udarno Vijesti

Haške presude podstakle nacionalizam

Presude Haškog tribunala na Balkanu su umjesto pomirenja potpirile nacionalizam, piše danas slovenački dnevnik “Delo”.

Balkan može da postane talac haških presuda bez obzira na to da li su bile pravedne ili ne,” piše list i dodaje da “umjesto da doprinesu pomirenju, što je bio glavni cilj Haškog tribunala, izazvale su porast nacionalizma, kako u Srbiji tako i u Hrvatskoj i na Kosovu“.

List još navodi da je Srbija zbog oslobađajućih presuda za Antu Gotovinu i Mladena Markača, kao i bivšeg kosovskog premijera Ramuša Haradinaja i doživotne zatvorske kazne za bivšeg oficira vojske Republike Srpske Zdravka Tolimira, uvjerena da Hag pravdu dijeli selektivno.

U Srbiji je politička elita odlučila da i dalje zloupotrebljava žrtve umjesto da se zamisli nad činjenicom da Haški tribunal ne odlučuje na osnovu osjećanja već na osnovu iznijetih dokaza,” piše list.

Srbija je blokadom Haškog tribunala najviše štete nanijela svojim optuženicima”, jer “državni organi sa Hagom nisu sarađivali profesionalno i stručno, a Srbiji se opredjeljenje da selektivno sarađuje sa Tribunalom vratilo kao bumerang,” smatra komentator “Dela”, prenose Nezavisne

Informer.ba