Svijet Udarno Vijesti

Haški tribunal: Hadžić se danas nije izjasnio o krivici

Vođa pobunjenih Srba u istočnoj Slavoniji i posljednji optuženik Haaškoga suda Goran Hadžić iskoristio je u ponedjeljak popodne pravo da se na prvome pojavljivanju pred Haaškim sudom ne izjasni o krivnji pa će ICTY zakazati novo ročište.

“Neće se izjasniti o krivnji već će iskoristiti pravo da to ne učini”, rekao je njegov branitelj Vladimir Petrović.

Ročište je vodio južnokorejski sudac O-Gon Kwon koji je najavio da će “zakazati još jedno prvo pojavljivanje u roku od trideset dana, a strane u postupku o tome će biti obaviještene”.

Ne izjasni li se o krivnji posljednji haaški optuženik Hadžić ni na idućem prvom pojavljivanju, sud će u njegovo ime evidentirati da se izjasnio kako se ne osjeća krivim.

Hadžiću su u ponedjeljak u Den Haagu pročitali njegova prava tijekom suđenja, a njegov je odvjetnik izjavio kako je optuženik “primio izmijenjenu optužnicu” i zajedno “su je analizirali”.

U sudnici je bio i glavni haaški tužitelj Serge Brammertz.

Haški je sud protiv Hadžića podignuo optužnicu 2004. godine. U 14 tačaka optužnica ga tereti za zločine protiv čovječnosti i povrede ratnog prava i običaja počinjene ubistvom stotina i progonom hiljade Hrvata s okupiranih područja Hrvatske tokom Domovinskog rata, te za niz drugih zločina.

Haaško tužiteljstvo objavilo je u petak kasno poslijepodne izmijenjenu optužnicu koja Hadžića sada tereti ne samo po individualnoj nego i po zapovjednoj odgovornosti.

Iz nove verzije optužnice izostavljena je tvrdnja o Hadžićevu osobnome sudjelovanju u ubijanju zatočenika u Dalju.

Hadžića se tereti da je bio sudionik udruženog zločinačkog pothvata na čelu sa Slobodanom Miloševićem, čiji je cilj bio da se činjenjem zločina nasilno i trajno uklone Hrvati i drugo nesrpsko stanovništvo s jedne trećine hrvatskog teritorija koju su pod okupacijom držali pobunjeni Srbi uz pomoć Beograda. Po optužnici, “gotovo sve hrvatsko i nesrpsko stanovništvo toga područja bilo je nasilno preseljeno, protjerano ili ubijeno”. Konačni cilj pothvata prema izvornoj optužnici bilo je stvaranje jedinstvene države pod srpskom dominacijom.

Hadžić je uhićen u srijedu u Srbiji nakon sedam godina bijega, a u petak je izručen i smješten u pritvorsku jedinicu u Scheveningenu.

Suđenje Goranu Hadžiću privuklo je puno manju medijsku pažnju od one kada se nedavno pred ICTY-em prvi puta pojavio Ratko Mladić.

 

Fena/Informer.ba