Svijet Vijesti

Haški tribunal svjedocima isplaćuje dnevnice od 30 eura

Haški tribunal svima koji svjedoče u postupcima pred tim sudom isplaćuje dvije vrste finansijske pomoći – dnevnice koje pokrivaju troškove njihovog boravka u Hagu kao i posebnu naknadu zbog odsustva s posla i neostvarivanja zarade, u iznosu od 30 eura.

Iako Tribunal obezbjeđuje kompletan put, smještaj, prevoz do zgrade suda, hranu i piće, svjedoci imaju pravo na dnevnice za “usputne troškove” koji mogu da imaju za vrijeme boravka u prijestonici Kraljevine Holandije.

Pored toga, prema pravilima Haškog suda, naknada za odsustvo plaća se za period putovanja i boravka u Hagu, a iznos se utvrđuje prema stopi minimalne plate Ujedinjenih naroda u zemlji porijekla svjedoka.

Kako objašnjavaju u Službi za žrtve i svjedoke Tribunala, ta naknada je zamišljena kao kompenzacija za izgubljenu zaradu, ekonomski gubitak i troškove koji nastaju u vrijeme odsustva svjedoka od kuće i u prosjeku iznosi 30 eura.

Ukoliko pak svjedok smatra da naknada za odsustvo nije dovoljna da pokrije gubitke i ako se zbog toga nađe u težim finansijskim neprilikama, on od Sekretarijata suda može da traži i naknadu “izuzetnih gubitaka” ali to mora i da dokaže, propisiju pravila Tribunala.

Među više od 6.000 svjedoka koji su dali iskaz pred Tribunalom bilo je ljudi svih zanimanja – od poljoprivrednika, preko novinara do najviših državnih i međunarodnih zvaničnika. Tribunal svjedocima, osim hrane i smeštaja obezbjeđuje vozača koji ih vozi od hotela do suda svaki dan svjedočenja.

U pravilima ponašanja ističe se, pak, da sud ne snosi troškove luksuziranja u hotelu, kao što je korišćenje mini bara, telefona i televizije koja se plaća, jer smatra da su te usluge veoma skupe.

O bezbjednosti svjedoka za vrijeme njegovog boravka u Hagu stara se holandska policija, a on je svakodnevno u kontaktu sa pomoćnikom iz Službe. U slobodno vrijeme može da po želji “istražuje Hag”, da se vidi sa rodbinom ako je ima, ali nikako u hotelu ili njegovoj blizini, dok sa drugim licima razgovori nisu preporučljivi, naročito ne o svrsi boravka ili samom svjedočenju.

Svjedoci pred Tribunalom moraju da govore istinu i da poštuju sud, jer im u suprotnom prijeti novčana kazna od 100.000 eura ili zatvorska od sedam godina ili oboje zbog lažnog svjedočenja ili nepoštovanja suda.

Po završetku svjedočenja, svedok se “što prije” vraća kući a na aerodrom ga vozi vozač i prati do izlaza za let. Poslije svjedočenja u Tribunalu Služba po potrebi ostaje u kontaktu sa svjedokom, i kako navode u toj instituciji, pomaže im da prevaziđu negativna iskustva pojavljivanja i svjedočenja pred sudom, jer očevicima i žrtvama zločina ipak nije lako ne samo da se odluče da svjedoče već i sa tim kasnije žive.

 

Fena/Informer.ba