Politika Udarno Vijesti

HDZ 1990: Ostajemo privrženi sporazumu hrvatskih stranaka

Predsjedništvo HDZ-a 1990 prošireno s predsjednicima županijskih odbora održalo je danas u Mostaru sjednicu na kojoj je  razmatran proces uspostave i funkcioniranja vlasti na svim razinama i način kako što brže uspostaviti vlast na državnoj razini i u županijama u kojima još to nije učinjeno.

Kako je priopćeno iz te stranke, na sjednici je jednoglasno zaključeno kako HDZ 1990 ostaje privržen ciljevima, duhu i slovu sporazuma koji je potpisan između stranaka koje imaju većinski izborni legitimitet hrvatskoga naroda u BiH.

“HDZ 1990 je sklopio sporazum u dobroj vjeri vođen temeljnim nacionalnim ciljevima. Odlučni smo poštovati i ustrajati na dosljednoj njegovoj realizaciji što naravno očekujemo  i od partnerske strane.  Radi sagledavanja realizacije  postavljenih ciljeva i sadržaja u Sporazumu, HDZ 1990 predlaže sastanak vodstava HDZ 1990 i HDZ BiH”, stoji u priopćenju.

HDZ 1990 poziva partnerske političke stranke da se što prije formira vlast kako u županijama u kojima nije formirana vlast tako i na državnoj razini. Konkretno se misli na vlast u Srednjobosanskoj, Hercegovačkoj neretvanskoj i Hercegbosanskoj županiji.

“Iste stranke koje će formirati vlast u Srednjobosanskoj županiji trebale bi to isto uraditi i u Hercegovačko-neretvanskoj županiji”, smatraju u HDZ-u 1990, te podsjećaju sporazum između HDZ-a 1990 i HDZ-a BiH predviđa da mjesto premijera u jednoj županiji s hrvatskom većinom pripada HDZ-u 1990.

“Predsjedništvo je stahjališta kako mjesto premijera u HBŽ-u pripada HDZ-u 1990 a kojega će predložiti Županijski odbor HDZ-a 1990 HBŽ“, navodi se u priopćenju.

Predsjedništvo HDZ-a 1990 je pozdravilo nedavnu odluku Visokoga predstavnika  koja se odnosi na uspostavu vlasti u županiji Srednjoj Bosni i očekuje da se kroz dijalog legitimnih predstavnika naroda i građana formira vlasti na legalan i ustavan način.

“Predsjedništvo HDZ-a 1990 osuđuje nezakonito djelovanje nezakonite federalne vlasti oduzimanje ustavnih ovlasti županijama te nezakonite smjene rukovodnih kadrova u federalnim institucijama i javnim poduzećima”
, stoji u priopćenju HDZ-a 1990.

 

Fena/Informer.ba