Politika Udarno Vijesti

HDZ 1990 osuđuje “medijsku hajku” na Mostar

Mostarski Gradski odbor HDZ-a 1990 priopćio je kako “bošnjačke političke elite svojim krajnje paušalnim izjavama tobožnjem etničkom čišćenju, diskriminaciji i majorizaciji Bošnjaka u Mostaru, bez apsolutno ikakvih konkretnih pokazatelja, nastoje radikalizirati političku scenu u gradu Mostaru iz isključivog cilja dobivanja političkih poena na raspirivanju međunacionalne netrpeljivosti“.

Prije par tjedana smo poslali javni poziv da se javno navedu konkretni primjeri diskriminacije Bošnjaka u gradu Mostaru, na koji se nitko nije oglasio. Nitko se nije oglasio iz prostog razloga što ne posjeduju nikakav konkretan dokaz diskriminacije Bošnjaka u gradu Mostaru, ali se još uvijek nastavlja neartikulirana retorika koja od Mostara želi kreirati ‘grad slučaj‘, navodi se u priopćenju.

U njemu se dodaje kako “ti isti ljudi koji spominju ‘majorizaciju Bošnjaka’, na višim razinama propagiraju ‘pravnu državu’, poštivanje ‘pravnog poretka’, a kada je Mostar u pitanju propagiraju protuustavno djelovanje, budući da opstruiraju provedbu odluke Ustavnog suda, najviše sudske instance jedne države“.

Ponovno pozivamo da nam oni koji govore o majorizaciji, dakle nadglasavanju Bošnjaka navedu konkretne primjere te ‘majorizacije’. Eto da se ne bi mučili dat ćemo im je mi: po izbornim pravilima koji su vrijedili prije odluke Ustavnog suda glas iz Gradskog područja Jugoistok vrijedi  4 ili 5 puta više od glasa iz Gradskog područja Jugozapad. Opstruiranjem provedbe odluke Ustavnog suda se udara u temelj pravne države“, mišljenja su u Gradskom odboru HDZ-a 1990 Mostar, te smatraju kako se “igranjem na kartu međunacionalnih tenzija želi udaljiti pozornost javnosti od stvarnih problema grada Mostara i katastrofalne situacije u Mostaru u svim oblastima“.

Također, iz HDZ-a 1990 ističu kako u gradu Mostaru nisu ugroženi ni Hrvati, ni Bošnjaci, već su ugroženi Mostarci.

Fena/Informer.ba