Politika Vijesti

HDZ 1990 uputio čestitku godišnjice Herceg Bosne

HDZ 1990 čestita 20. godišnjicu utemeljenja Hrvatske zajednice Herceg-Bosne Hrvatima i svim građanima Bosne i Hercegovine kojima je na srcu suživot te višenacionalna i demokratska Bosna i Hercegovina, stoji u saopćenju za javnost iz Ueda za odnose s javnošću HDZ-a BiH.   

“S poštovanjem se prisjećamo svih žrtava i izražavamo pijetet hrabrim ljudima koji su dali svoje živote za vrijednosti i ideale Hrvatske zajednice, a poslije i Hrvatske Republike Herceg-Bosna.

 Također izražavamo poštovanje idejnim tvorcima i utemeljiteljima HZHB-a, legitimne organizacije koja je bila demokratski odgovor na ugrožavanje prava, slobode i opstojnosti hrvatskoga naroda u BiH i same države BiH. Vojna komponenta HZHB-a, Hrvatsko vijeće obrane, odlučujuće je pridonijela obrani BiH, a civilna komponenta uspostavila je ekonomski i socijalni sustav koji nije nadmašen ni dugo nakon rata.

 Iz današnje perspektive, kada je hrvatski narod ponovno ugrožen i primoran boriti se za svoju konstitutivnost i ravnopravnost s druga dva naroda u BiH, poručujemo mu da su Hrvatska zajednica i Hrvatska Republika Herceg-Bosna ugrađene u temelje današnje BiH kako u Washingtonskom tako i u Daytonskom mirovnom sporazumu. 

 To nam daje za pravo, uz međunarodne konvencije, na ostvarivanje pune jednakopravnosti u BiH s druga dva naroda, koji uživaju veća prava na temelju sporazuma iz Daytona i njegove neprincipijelne revizije.

 Ostajemo odlučni u borbi za prava i slobodu hrvatskoga naroda i svih državljana u demokratskoj BiH, uključenoj u euroatlantske integracije”, stoji u čestitki HDZ-a 1990.

 

Fena/Informer.ba