Politika Vijesti

HDZ BiH očekuje da Inzko povuče suspendovanu odluku CIK-a

HDZ BiH očekuju da visoki predstavnik Valentin Inzko povuče nalog kojim je suspendovao odluku Centralne izborne komisije BiH o izboru vlasti u Federaciji BiH, rekao je potpredsjednik ove stranke Marinko Čavara.

On tvrdi da je visoki predstavnik prekršio Ustav i Izborni zakon, kao i da je sadašnja federalna Vlada nelegalna, nelegitimna i neustavna, te da bi svaki građanin Federacije BiH trebalo da traži da ona bude uspostavljena na ustavan i zakonit način.

“Visoki predstavnik ponovo kaže da je odluka o zakonitosti i ustavnosti federalne Vlade na Ustavnom sudu. To nije istina jer Ustavni sud nikad neće donijeti odluku o tome i to mora da uradi Inzko”, rekao je Čavara.

On je objasnio da je Klub poslanika HDZ-a u Predstavničkom domu federalnog Parlamenta dobio odgovor od Ustavnog suda FBiH da on nije nadležan da ocjenjuje legalnost federalne vlasti.

”Ustavni sud Federacije BiH odgovorio je da nije nadležan da ocjenjuje ustavnost pojedinačnih akata koje donose tijela vlasti u FBiH”, naveo je Čavara.

On tvrdi da ima naznaka da bi se ovo pitanje moglo riješiti političkim pregovorima sa SDA i SDP-om, jer smatra da stranke Platforme sve teže funkcionišu.

Iz Kancelarije visokog predstavnika Srni je ranije rečeno da rekonstrukcijom Vlade FBiH treba da se bave političke stranke ukoliko smatraju da je to potrebno, a ne OHR.

Sve dok Ustavni sud ne prosudi drugačije, navode u OHR-u, aktuelna Vlada Federacije BiH je legalna i legitimna.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je ranije da je rekonstrukcija federalne Vlade i ulazak dva HDZ-a u nju neminovnost i dodao da očekuju da će taj proces početi čim profunkcioniše novi saziv Vijeća ministara BiH.

On je objasnio da tu pretpostavku zasniva prije svega na potrebi da vlast u BiH po vertikali bude sastavljena od istih stranaka. ”U suprotnom ćemo imati blokade na svakom koraku koje nam nisu potrebne”, rekao je Čović.

Čović nije objasnio kako će se to dogoditi budući da kod SDA i SDP-a nema spremnosti da se to uradi, što potvrđuje i nedavna izjava lidera SDA Sulejmana Tihića da pitanje rekonstrukcije Vlade FBiH ne treba otvarati prije nego što se vidi kako će funkcionisati novo Vijeće ministara BiH.

Tihić je naveo da se rekonstrukciji Vlade Federacije BiH žestoko protivi predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija.

 

Fena/Informer.ba