BiH Politika Vijesti

HDZ BiH: Urediti Travnik kao i Mostar

HDZ BiH u Srednjobosanskom kantonu smatra da bi ukidanje ovog kantona prilikom eventualne reorganizacije Federacije BiH u dugoročnom periodu dovelo da nestanka Hrvata u centralnoj Bosni.

Članovi Kantonalnog odbora HDZ-a BiH raspravljali su danas na sjednici u Travniku o mogućoj reorganizaciji FBiH prema kojem bi se Srednjobosanski kanton brisao, a pojedine opštine pripojile Zeničko-dobojskom i Kantonu Sarajevo.

Ova stranka takav scenario smatra neprihvatljivim, jer bi se u tom slučaju Hrvati sa ovog područja “utopili” u dva većinski bošnjačka kantona.

Članovi Kantonalnog odbora HDZ-a BiH ponovili su da bi se, ukoliko bi došlo do reorganizacije grada Mostara, to isto moralo uraditi i u Travniku.

“I Mostar i Travnik su sjedišta dva identična kantona. Kako je potrebno zaštiti prava Bošnjaka u Hercegovačko-neretvanskom kantonu tako isto treba zaštiti i prava Hrvata u Srednjobosanskom kantonu”, ističu u Kantonalnom odboru HDZ-a BiH.

Pojedini mediji ranije su objavili da postoje planovi američke administracije o reorganizaciji FBiH, prema kojoj bi u prvoj fazi bilo ukinuto 5 od ukupno 10 kantona koliko ih ima.

Tako bi se Hercegovačko-neretvanskom pripojio Kanton 10 (Livno) i Zapadno-hercegovački, a Sarajevski kanton bi se ujedinio s Bosansko-podrinjskim, Zeničko-dobojskim i Srednjobosanskim kantonom. Unsko-sanski, Posavski i Tuzlanski kantoni ostali bi u sadašnjem obliku i izgledu.

Druga faza bi podrazumijevala potpuno ukidanje kantona i uvođenje dva nivoa vlasti u Federaciji BiH – entitetske i opštinske, što podrazumijeva i izmjenu Ustava BiH.

Srna/Informer.ba