BiH Izdvojeno Vijesti

Helikopter OSBiH i Ruske Federacije i danas gase požare

Helikopter Oružanih snaga BiH jutros je gasio požar na području Jablanice i trebao bi na tom području djelovati i u popodnevnim satima. Kolege iz Ruske Federacije rade na području Konjica, a jedan helikopter OSBiH djeluje na području Trebinja, kazao je danas poslijepodne Feni pomoćnik ministra sigurnosti BiH za zaštitu i spašavanje Samir Agić.

Po njegovim riječima, situacija je i dalje teška na sva tri požarišta.

– Pokušavamo s našim snagama koliko god možemo da uradimo. Naš zahtjev Republici Turskoj za angažiranje turskog kanadera još uvijek nije definitivno pismeno odbijen, ali smo informirani da je za kanadere koje koristi Republika Turska potrebno specijalno gorivo kojeg trenutno u BiH nema na zalihama, ili ima izuzetno male količine, kazao je Agić.

Pojasnio je da je to posebna vrsta avionskog benzina. Dosad nije bilo potrebe za takvim gorivom u BiH i distributeri ga trenutno nemaju na zalihama.

Za takvo gorivo bi trebao poseban uvoz iz Republike Hrvatske, prema informacijama koje imamo, a to bi trajalo malo više dana, kazao je Agić te dodao da će Ministarstvo sigurnosti i dalje nastaviti aktivnosti na traženju najboljih solucija kako bi smo dobili eventualnu pomoć zračnih snaga nekih od prijateljskih zemalja.

Informer.ba