BiH Izdvojeno Vijesti

Helikopteri iz Turkse i OS BiH danas gase požare kod Konjica

Danas će u gašenju požara biti angažovani helikopter Oružanih snaga BiH i turski protivpožarni helikopter Ka-32, koji je tokom jučerašnjeg dana pomogao gašenju požara na liniji Boračko jezero- Boračka draga, tako da je požarna linija sa oko deset smanjena na oko dva kilometra.

Helikopteri će djelovati u rejonu Kisera i Borašnice, potvrdio je Feni Zdravko Knežević, komandir Profesionalne vatrogasne jedinice Konjic.

Na požarištu oko Boračkog jezera već treći dan su prisutne vatrogasne ekipe sa cisternama iz Sarajeva, Zenice, Kalesije, Gračanice i Tuzle, te dvije cisterne JKP „Rad” iz Sarajeva.

Stalno su također, osim konjičkih vatrogasaca, angažovane cisterne i radnici „Šumarstva – Prenj” i JKP „Standard”, te članovi lokalnog lovačkog i planinarskog društva.

Omer Drežnjak, komandir Profesionalne vatrogasne jedinice Jablanica kazao je Feni da se od Šanice požar proširio prema centralnom dijelu Prenja, na više od deset kilometara dužine, a jutros su stanovnici sela i planinari otišli da pokušaju spasiti planinarsku kuću u Međuprenjovima.

Protivpožarna linija iznad sela Glogošnica, Šanica, Ravna Bijela i Dragan Selo stalno se nadzire i drži pod kontrolom“, izjavio je Drežnjak.

Na požarištima će danas biti angažovane samo domaće snage – jablanički vatrogasci, dobrovoljci i radnici Šumarstva, a nema najavljene pomoći sa strane, rekao je Drežnjak.

Na području općine aktivan je i požar na Bokševici.

 

Fena/Informer.ba