BiH Izdvojeno Vijesti

Helikopterska evakuacija bolesnih i zatrpanih u lavini

Akciju pomoći teško bolesnim pacijentima na području Drežnice, kojima je neophodna hemodijaliza, pokrenulo je Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine kroz Operativno-komunikacijski centar 112 u saradnji s Oružanim snagama BiH, EUFOR-om i Gorskom službom spašavanja iz Mostara.

U pitanju su četiri osobe koje su zbog snježnih nanosa već dva dana odsječene od glavne putne komunikacije i jedino  helikopterima mogu biti prebačene do bolnice.

Očekuje se da u toku dana budu prebačene do kliničkog centra u Mostaru.

Tokom ove akcije helikopteri će dostaviti potrebnu hranu za jedno novoređenče u selu Đubrani.

U akciji učestvuju jedan helikopter Oružanih snaga i dva EUFOR-a, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Iz lavine spašeno 12 osoba

Dva helikoptera Helikopterskog servisa Republike Srpske prevezla su u fočansku bolnicu 12 osoba koja su bila zametena na lokalitetu Dobro Polje, rekao je direktor Republičke uprave Civilne zaštite Milimir Doder.

On je naveo da je riječ o osobama čije je automobile zatrpala lavina na ovoj lokaciji. Kada su mašine, koje su čistile put došle do njih, procijenjeno je da treba da budu prebačeni do bolnice da bi se utvrdilo da li imaju promrzlina ili drugih problema.

Doder je naveo da će biti poslat i helikopter u Nevesinje radi prevoza jedne žene na dijalizu u Mostar.

Prema njegovi riječima, helikopter MUP-a RS prevezao je jednog čovjeka do Kalinovika pošto mu je umro otac.

“Potrebe za evakuacijom stanovnika ima, a mi ujedno nastavljamo i podjelu humanitarnih paketa stanovništvu u ugroženim selima”, rekao je Doder.

Fena/Srna/Informer.ba