Svijet Udarno Vijesti

Hercegovac Sava Vladisavljević bio prvi ruski špijun

Vladimir Putin je bio zaprepašten kad su mu iz Ruske akademije nauka potvrdili da je rusku obavještajnu službu u 17. vijeku osnovao hercegovac Sava Vladisavljević.

Naime, ruski istorijski dokumenti potvrdili su da je Sava Vladislavić bio najveći obavještajac cara Petra Velikog.

Ovaj avanturista, trgovac, diplomata i obavještajac rođen je 1668. u Jasenovu kod Gacka u Hercegovini, a nekoliko decenija kasnije postao je jedan od najmoćnijih ljudi Evrope.

Vladislavić se vratio u centar pažnje ruske nauke i diplomatije 2008. tokom kreiranja novog sporazuma o razgraničenju Kine i Rusije.

Predsjednik Putin pozvao je predstavnike Ruske akademije nauka da ih konsultuje o važnom međudržavnom ugovoru, a jedan akademik mu je rekao da je taj sporazum dobar, napomenuvši Putinu da je on u stvari inovirana verzija ugovora koji je s Kinezima sklopio tri vijeka ranije Sava Vladislavić, utemeljivač ruske spoljne obavještajne službe.

To je veoma zainteresovalo Putina, koji je i sam nekada bio obavještajac, i on je zatražio od akademika Vladislavićevu biografiju. Ispostavilo se da je Vladislavićev izvještaj o Kini prvi poslije onog koji je napisao Marko Polo, a da poslije modernog doba nije napravljen bolji.

Ubrzo je ruski Centar nacionalne slave izdao knjigu o podvizima grofa Save, osnivača tajanstvenog “Crnog kabineta”, a podignut mu je i monumentalni spomenik.

Poslije tri godine traganja u ruskim arhivima do originalne Savine “Tajne informacije o snazi i stanju kineske države” došao je Vladimir Davidović, poznavalac starih i rijetkih knjiga, stručnjak za međunarodno pravo i nekadašnji sekretar SANU.

“Riječ je o veličanstvenom delu u kom je obrađeno sve, od rodoslova kineske dinastije, preko geografije, etnologije, trgovine do vojske”, kaže Davidović.

Izvještaj o Kini Sava je stvarao godinama prevaljujući hiljade kilometara na konjima i kamilama, ploveći jedrenjacima i tabanajući pešice. Usput je stvarao modernu obaveštajnu mrežu gradeći karavanske stanice, gradove i manastire iz kojih su mu saradnici slali informacije, analize i predviđanja.”

Vladislavić je na taj način zaokružio evroazijsku obavještajnu mrežu, jer je još početkom 18. vijeka stvorio rusku agenturu u cijelom Sredozemlju angažujući čuvene dubrovačke trgovce i pomorce.

Njegov rad “Tajni izvještaj o Crnom moru” fascinirao je ruskog cara, koji ga je pozvao da mu se pridruži na dvoru, što je Sava i ujčinio 1709, kada se konačno doseljava u Sankt Peterburg i dobija titulu prvi tajni savjetnik, a car mu gradi palatu uz svoj dvorac.

Petar Veliki pokrenuo je rat protiv Turske za oslobođenje Balkana jer ga je Sava ubijedio da će se ruskoj vojsci, čim izbije na Dunav, pridružiti svi pravoslavni južni Sloveni. Mreža Vladislavićevih agenata-kaluđera u srpskim krajevima je razvila zavjereničku i ustaničku aktivnost, ali oslobodilački pohod je propao zbog izdaje vlaškog vojvode Brankovanua.

Međutim, Vladislavić nije odustao i svoju mrežu je uposlio na održavanju nacionalne svijesti i buntovnog duha.

“Lutajući monasi koji su neprestano špartali između Rusije i srpskih zemalja bili su Savini agenti. Vladislavić zna da je pismenost presudna za očuvanje nacionalnog identiteta i šalje manastirima knjige i učitelje, a na njegov zahtev Petar Veliki traži od Habzburga da se Srbi školuju na svom jeziku”, objašnjava Davidović.

Grof Sava je umro u Sankt Peterburgu 1738. gdje ga je u carskoj grobnici u kripti Blagoveštenske crkve uz najviše počasti sahranila Ekaterina Velika, koja ga je, kao i car Petar, smatrala najbližim saradnikom i prijateljem.

 

Večernje novosti/Informer.ba