BiH Udarno Vijesti

Hiljade demonstranata ispred zgrade institucija

Masovne demontracije građana počele su ispred zgrade institucija BiH a, prema procjenama, trenutno je na Trgu BiH na hiljade osoba. Saobraćaj je u potpunosti blokiran. Među demonstrantima je i nekoliko poljoprivrednika, glumci i druge bh. javne ličnosti, a ranije su im se pridružili i uposlenici Sarajevo taxija. Najavljeno je da će se protestima danas pridružiti predstavnici nevladinog sektora, penzioneri, studenti, ali i građani iz Mostara, Banja Luke, Zenice, Tuzle…

Zahtjevi demonstranata koji se već nekoliko dana okupljaju ispred zgrade Parlamenta BiH su donošenje zakona o jedinstvenom matičnom broju, formiranje državnog fonda solidarnosti, odvajanje 30 posto od plaća parlamentaraca i ministara za fond, te zaštita demonstranata od krivičnog gonjenja, pišeFederalna.ba

“Svi su dobrodošli da podrže #jmbg inicijativu, ali kao građanke i građani s imenom i prezimenom, nikako drugačije. Solidarno ćemo pokazati vlastima BiH i međunarodnoj zajednici da ne odustajemo od zahtjeva za poštivanje prava djece, koja su direktno ugrozili domaći političari, politizirajući 13 cifara matičnog broja koji se izdavao čak i u vrijeme rata”, naveli su demonstranti.

Iz Vijeća ministara BiH rečeno je da nije bilo nikakve zvanične preporuke, odnosno pisanog akta da zaposleni danas napuste radna mjesta. Rukovodilac Sektora za odnose sa javnošću u Parlamentu BiH Zlatko Vukmirović rekao je, također, da ne postoji nikakav nalog da službenici napuste radna mjesta prije kraja radnog vremena, odnosno da je danas u parlamentu redovan radni dan.

Osim domaćih političara, za neusvajanje zakona o matičnim brojevima, demonstranti smatraju odgovornima i međunarodnu zajednicu i OHR.

Visokom predstavniku Valentinu Incku poručili su da preuzme svoj dio odgovornosti i iskoristi bonske ovlasti, ako drugi izlaz ne postoji. Međutim, jutros je održana vanredna sjednica PIC-a na kojoj je zaključeno da visoki predstavnik neće nametnuti zakon o JMBG, jer je to odgovornost domaćih političara.

Informer.ba