BiH Izdvojeno Vijesti

Hiljade vjernika prisustvovalo otvaranju džamije u Diviču

U Diviču kod Zvorniku danas je otvorena džamija u prisustvu više od deset hiljada muslimanskih vjernika iz Republike Srpske /RS/, Federacije BiH, Srbije i šire.

Otvaranju džamije prisustvovali su velikodostojnici Islamske zajednice BiH i Srbije, te funkcioneri Stranke demokratske akcije i Stranke za BiH Ramiz Salkić i Sadik Ahmetović, odnosno Safet Halilović.

Otvaranju su prisustvovali i izaslanik reisa Mustafe Cerića efendija Fadil Fazlić, izaslanik tuzlanskog muftije Huseina Kavazovića efendija Vahid Fazlović, kao i izaslanik glavnog muftije iz Srbije Rešad Plojović i glavni imam medžlisa Zvornik Nurija Čikarić.

Čikarić je tom prilikom rekao da su Divičani najbolji primjer strpljivosti jer su kroz razna iskušenja dočekali otvaranje džamije, te dodao da je Islamska zajednica prikupila oko 370.000 KM za izmještanje srpske pravoslavne crkve sa Diviča, koja je bila sagrađena na mjestu porušene džamije.

On je naveo da je džamija na Diviču 21. po redu koja se otvara poslije rata na području zvorničkog medžlisa.

“Imaju još tri-četiri obnovljene džamije, ali njihovi mještani smatraju da nema potrebe za njihovo svečano otvaranje”, rekao je Čikarić, dodavši da se te džamije nalaze u Kraljevićima, Sapni i Klisi.

Predsjednik Građevinskog odbora za izgradnju džamije u Diviču Ismail Kapidžić rekao je da je džamija finansirana sa svih strana svijeta.

“Neću iznositi cifre iz prostog razloga što će finansijski izvještaj biti podnesen nakon završenih svih radova, kada će biti dostupan svima koji žele”, rekao je Kapidžić i dodao da je veliki dio sredstava prikupljen iz dijaspore širom svijeta, pomoći vjernika, kao i donacijama državnih i entitetskih ministarstava.

Džamija na Diviču srušena je 1992. godine. Na njenim temeljima sagrađena je 1996. godine crkva posvećena Svetom Arhiđakonu Stefanu. Odlukom Doma za ljudska prava 2001. naloženo je da crkva ostane na mjestu gdje je sagrađena, RS da plati 60.000 KM na ime materijalne i nematerijalne štete, a opštini Zvornik da pronađe plac za gradnju džamije.

U međuvremenu su predstavnici Srpske pravoslavne crkve, Islamske zajednice i opštine Zvornik dogovorili da se, zbog povećanih tenzija, crkva sa Diviča izmjesti u naselje Mlađevac, kilometar dalje od lokacije džamije.

Izmještanje crkve završeno je u 2008. godini, nakon čega je počela gradnja džamije na Diviču. I crkva Svetog Arhiđakona Stefana završena je i osveštana ove godine.

 

Srna/Informer.ba