Politika Udarno Vijesti

Hill: Dodik može blokirati reformske procese

Nicholas Hill, otpravnik poslova Ambasade SAD-a u BiH, ocijenio je da lider SNSD-a i predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorad Dodik može blokirati reforsmke procese u BiH, bez obzira na to da li će ili ne njegova partija biti dio vlasti na nivou Bosne i Hercegovine.
Hill: Dodik može blokirati reformske procese bez obzira hoće li biti dio vlasti ili ne

“On (Dodik) je sposoban da to uradi. I danas vidimo situaciju u poljoprivredi, koja je rezultat jedne od njegovih blokada zbog koje je nemoguće da se formiraju agencije i institucije koje bi omogućile izvoz poljoprivrednih proizvoda”, kazao je Hill u današnjem obraćanju novinarima u Banjoj Luci.

Dodao je da Ambasada SAD-a vrlo pažljivo prati situaciju na državnom i na nivou Federacije BiH.

“Naš prioritet je da se na svim nivoima što prije formiraju stabilne vlasti i nadam se da će fokus lidera biti poboljšanje ekonomske situacije“, kazao je Hill.

Nakon razgovora koje je tokom protekla dva dana obavio sa predsjednikom Narodne skupštine RS Nedeljkom Čubrilovićem, premijerkom Željkom Cvijanović i liderom NDP-a Draganom Čavićem o formiranju vlasti u ovom bh. entitetu, Hill je istakao da “smatra da je situacija veoma interesantna“.

“Ne želim ovom konstatacijom ništa implicirati osim što sada u koaliciji imate više stranaka i više nema nijedne dominantne političke stranke“, pojasnio  je Hill.

Otpravnik poslova američke ambasade u BiH, ostao je dosljedan i ni ovaj put, tokom službene posjete Banjoj Luci, nije se susreo s predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom.

“Ne, nisam se sastao s gospodinom Dodikom i u vezi s tim nemam ništa novo reći”, kazao je.

Komentarišući rad bezbjednosnih agencija u BiH u borbi protiv terorizma, Hill je podsjetio da SAD blisko sarađuje i sa SIPA-om  i ostalim institucijama vlasti.

“Dosad smo imali dobru saradnju i to jako cijenimo. No, nema sumnje da puno posla treba uraditi. Svi trebaju učiniti više, tužilaštvo treba praviti bolje slučajeve i jako nam je drago što je ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija na konferenciji Koalicije za borbu protiv ISIS-a u Bruxellesu kazao da BiH podržava tu borbu“, zaključio je Hill.

 

Anadolija