Svijet Vijesti

Hillary Clinton: Assad će platiti punu cijenu za ignorisanje međunarodne zajednice

Američka državna tajnica Hillary Clinton susrela se u subotu s tuniskim predsjednikom Moncefom Marzukijem u okviru regionalne turneje nakon međunarodne konferencije o Siriji koja se održavala u glavnom tuniskom gradu u cilju povećanja pritiska na Damask.

Clinton je izjavila da je sastanak 60 ministara vanjskih poslova “prijatelja Sirije” u Tunisu bio uspješan.

“Bila je to u potpunosti zadovoljavajuća konferencija i velika zasluga za Tunis i vaše rasprave, kao što je i pravac razgovoravašeg premijera bio snažan signal”, naglasila je ona.

U izjava s ovog sastanka poziva se na trenutan prekid sukoba i na nove sankcije Siriji, gdje je prema saopćenju posmatrača ubijeno više od 7.600 osoba od početka pobune protiv predsjednika Bashara al-Assada u martu.

Konferencija je pozvala sirijsku vladu da “prekine hitno svaki sukob” i omogući pristup humanitarnim operacijama i “pozvalana provedbu i jačanje sankcija protiv sirijskog režima”.

U toku konferencije tajnica Clinton je izjavila da će predsjednik Assad “platiti punu cijenu” za ignorisanje naloga međunarodne zajednice.

“Režim predsjednika Assada je ignorisao svako upozorenje, odbacio svaku priliku i blokirao svaki sporazum”
, rekla je ona i dodala “ignorirajući opoziciju koja traži svoja prava i dostojanstvo, režim se priprema da stvori humanitarnu katastrofu”.

 

Fena/Informer.ba