Svijet Vijesti

Hillary Clinton podržava saudijske žene koje žele voziti automobil

Američka državna tajnica Hillary Clinton podržala je hrabre saudijske žene koje se ovih dana bore za mogućnost upravljanja motornim vozilima. Poručila im je da imaju pravo vršiti pritisak na vlasti svoje konzervativne zemlje.

To što te žene čine vrlo je hrabro i ja ih u potpunosti podupirem. Ovo ne znači da se ja miješam u unutrašnje probleme Saudijske Arabije, ali tamošnje žene moraju se izboriti za svoja prava, rekla je Hillary”, prenose u srijedu agencije.

Prošlog su petka žene krenule u protestnu vožnju velikim gradovima kako bi ustale protiv vjerskih pravila koja se mogu interpretirati kao zabrana vožnje automobila slabijem spolu. Njihova pobuna izazvana je prošlomjesečnim hapšenjem žene kojoj je policija pokucala na vrata nakon što je na YouTube postavila snimku sebe kako vozi automobil. Tokom ispitivanja morala je potpisati izjavu kojom se obavezala da više nikad neće sjesti za volan.

Proteste za pravo na vožnju Saudijske su organizirale preko Facebooka i Twittera. Osnovale su i organizaciju Women2Drive koju podržavaju i međunarodne udruge za zaštitu ljudskih prava.

Vrlo stroga segregacija spolova koja je na snazi u Saudijskoj Arabiji onemogućuje ženama da bilo gdje idu bez supruga ili nekog muškog srodnika, a ne mogu ni koristiti javni prijevoz. Jedini način da žene s jednog mjesta dođu na drugo jest da unajme skupe privatne vozače ili taksije.

Amnesty International poručio je Saudijkama da daje čvrstu podršku njihovim nastojanjima da izbore svoja prava. Naglašavaju da Saudijska Arabija mora žene prestati tretirati kao građane drugog reda.

 

Fena/Informer.ba