BiH Vijesti

Hirurg Ognjen Šimić počeo izdržavanje zatvorske kazne u Sarajevu

Doktor  Ognjen Šimić, koji je na temelju presude Vrhovnog suda Hrvatske i u Bosni i Hercegovini pravomoćno osuđen zbog primanja mita, počeo je izdržavati zatvorsku kaznu, potvrdio je danas Šimićev sarajevski odvjetnik Nikica Gržić.

Šimić se odazvao pozivu koji mu je upućen radi izdržavanja kazne i od 28. juna on je u zatvoru u Sarajevu“, kazao je Gržić. Dodao je kako je Šimić, bez obzira na loše zdravstveno stanje, odlučio odustati od zakonske mogućnosti da traži odgodu provedbe presude.

Ognjen Šimić je, nakon Branimira Glavaša, druga osoba koja izdržava zatvorsku kaznu u BiH zbog kaznenih djela počinjenih u Hrvatskoj.

Županijski sud u Rijeci osudio je Šimića zbog primanja mita u vrijeme kada je obnašao dužnost pročelnika Odjela za kardiokururgiju Kliničko-bolničkog centra u Rijeci na osam godina zatvora, da bi Vrhovni sud Hrvatske tu presudu preinačio u petogodišnju zatvorsku kaznu.

Nakon što je pobjegao u BiH, hrvatsko pravosuđe je bosanskohercegovačkim vlastima, na temelju međudržavnog ugovora, uputilo zahtjev za priznavanje izrečene presude i njeno izvršenje.

Šimiću je u dva navrata ponovo suđeno pred Kantonalnom sudom u Sarajevu, koji je potvrdio njegovu krivnju, ali je oba puta kaznu iz Hrvatske preinačio na dvije i po godine zatvora.

Takvu je odluku u aprilu ove godine potvrdio i Vrhovni sud Federacije BiH i ona je postala pravomoćna. Prenosi Onasa.

 

Informer.ba