BiH Izdvojeno Vijesti

Hitno izmijenjen Statut kompanije iz Sarajeva: Direktor Aerodroma ne mora imati fakultet!?

Skupština Međunarodnog aerodroma Sarajevo jučer je izmijenila Statut ove državne kompanije kako bi se Ivici Veličanu omogućilo da bude imenovan na mjesto direktora, iako nema visoku stručnu spremu, saznaje “Dnevni avaz”.

 Sedmi stepen

Prema starom Statutu ove institucije, direktor može biti samo osoba s visokom stručnom spremom, odnosno sa sedmim stepenom obrazovanja.

No, jučer je ta odredba izmijenjena, tako VSS više nije uvjet za ovu prestižnu poziciju. Ovo nam je potvrdio izvor koji je dobro upoznat s cijelim slučajem, ali nas je zamolio da mu ne otkrivamo identitet. Zvaničnu potvrdu ove informacije jučer nije bilo moguće dobiti.

Iako je već u šestoj deceniji života, Veličan je tek nedavno završio diplomski (trogodišnji) studij po Bolonji te je stekao zvanje “bachelor”, što, prema stručnim tumačenjima, nije sedmi stepen obrazovanja.

Federalna vlada prošlog mjeseca je smijenila dugogodišnjeg direktora Aerodroma Bakira Karahasanovića, a Veličana imenovala za vršioca dužnosti.

Veličan je prije imenovanja vodio predstavništvo kompanije “Croatia Airlines” u Sarajevu.

 Mjesto za Bakira

Saznajemo da je postojala namjera da bude izmijenjena još jedna odredba Statuta Sarajevskog aerodroma, i to tako da, umjesto dva, budu predviđena četiri izvršna direktora. Navodno je namjera bila da na jednu od dvije novouspostavljene pozicije bude imenovan bivši direktor Bakir Karahasanović.

No, naš izvor kaže da ovih izmjena, za sada, nije bilo.

 Niko se ne javlja

Jučer smo u više navrata kontaktirali Odjel za odnose s javnošću Sarajevskog aerodroma kako bismo provjerili informacije. Prvi put nam je rečeno da pozovemo za 20 minuta, ali se kasnije niko nije javljao.

 

Informer.ba