BiH Udarno Vijesti

Hitno procesuirati zloupotrebu pri izgradnji autoputa Banja Luka-Gradiška

Transparency International Bosne i Hercegovine (TI BiH) apeluje da se javnosti pokažu rezultati rada na utvrđivanju odgovornosti za zloupotrebe pri izgradnji autoputa Banja Luka – Gradiška, što je pokrenuto još 2009. godine od Tužilaštva BiH, a nedavno i prebačeno u nadležnost Specijalnog tužilaštva Republike Srpske.

Na dan svečanog otvaranja autoputa neophodno je podsjetiti na izvještaj Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u kojem se navode sumnje u ispravnost dodjele ugovora za izgradnu autoputa, a Milorad Dodik kao tadašnji predsjednik Vlade RS sumnjiči se za zloupotrebu službenog položaja zbog usvajanja odluke o sklapanju aneksa na prvobitni ugovor”, navodi ova nevladina organizacija.

Nažalost, konstatiraju, prilikom svečanog otvaranja nove dionice autoputa, zaboravljena je činjenica da je cjelokupna njegova izgradnja “sporna”.

“Prekršeni su svi rokovi i prekoračeni svi planirani troškovi njegove izgradnje”, navodi TI BiH i zbog toga ovom prilikom poziva i Vladu RS da obavijesti javnost o ukupnim troškovima dosadašnje izgradnje autoputa, te o planiranim dodatnim troškovima budućih radova, s obzirom na to da bez obzira na presijecanje vrpce i otvaranja dionice, autoput još nije u potpunosti završen.

S druge strane, TI BiH zahtijeva hitno procesuiranje teških zloupotreba i krivičnih djela pri izgradnji autoputa i zgrade Vlade, na koje su upozoravali i SIPA i revizorski izvještaji, a o kojima pravosuđe još šuti, uprkos činjenici da je iz budžeta na ovaj način, kako navode, zloupotrijebljeno više od 140 miliona KM.

 

Fena/Informer.ba