BiH Udarno Vijesti

HNS BiH: Dovedena u pitanje depolitiziranost sarajevske policije

Privođenje, premlaćivanje i izbacivanje sa stadiona Grbavica navijača Hrvatskog športskog kluba (HŠK) Zrinjski u Sarajevu radi hrvatske zastave i hrvatskih obilježja opasna je reakcija koja dovodi u pitanje profesionalnost i depolitiziranost sarajevske policije, navedeno je u saopštenju za javnost Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH.

HNS BiH osuđuje slučajeve “premlaćivanja i policijske represije prema hrvatskim navijačima koji na javnim mjestima iskazuju pripadnost svom konstitutivnom narodu ili koriste svoje pravo na slobodno izražavanje mišljenja”.

“Policija svoju učinkovitost mora dokazivati u obračunavanju sa kriminalom, pronaći odgovorne za ubistva povratnika Hrvata u srednjoj Bosni, za ubojstvo federalnog doministra Joze Leutara, za ubistvo hrvatskog generala Vlade Šantića, za svakodnevna premlaćivanja, pljačke i druga kriminalna djela, a ne da svoju učinkovitost pokazuje premlaćivanjem mladog navijača ‘HŠK’ Zrinjski koji nije pružao otpor”, kaže se u saopštenju.

Iz HNS-a navode kako “iživljavanje nad navijačima Zrinjskog, zbog pripadnosti hrvatskom klubu u BiH, nije novost ali da to mora prestati već danas”.

Dodaje se da postupak sarajevske policije i daljnji takvi postupci su opasne akcije koje mogu dovesti do sve veće destabilizacije BiH.

 

Onasa/Informer.ba