Svijet Udarno Vijesti

Hoće li ih BiH podržati?: Palestinci dobili osam glasova od 15 članica Vijeća sigurnosti

Palestinci su u četvrtak dobili osam glasova od 15 članica Vijeća sigurnosti UN-a u korist zahtjeva za prijem palestinske države u UN.
Ova podrška je nedovoljna jer je potrebno najmanje devet glasova kako bi njihov zahtjev mogao dobiti preporuku Vijeća sigurnosti i kako bi se zatim glasalo o njemu u Generalnoj skupštini UN-a.

“Imamo osam država koje će glasati za Palestinu u Vijeću sigurnosti i sad neprekidno radimo na tome da pridobijemo devetu i desetu“, izjavio je novinarima palestinski ministar za vanjske poslove Rijad al-Maliki.

Šest članica Vijeća sigurnosti već je potvrdilo da će odobriti palestinski zahtjev, a to su Kina, Rusija, Brazil, Indija, Liban i Južna Afrika. Al-Maliki je izjavio kako je dobio potvrdu Nigerije i Gabona da će glasati za palestinsku državu.

“Sada upravo razgovaramo sa Bosnom i Hercegovinom, Kolumbijom i Portugalom”, dodao je on.

Nekoliko članica Vijeća sigurnosti je neodlučno ili još nije obznanilo svoj stav: Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Nigerija, Gabon, BiH i Portugal. Kolumbija je dala do znanja da će se uzdržati od glasanja.

Predsjednik Mahmud Abas je prošlog petka predao historijski zahtjev za prijem palestinske države u članstvo UN-a, na temelju granica iz 1967. godine, s istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom.

Ova kandidatura je u srijedu proslijeđena Odboru za prijem Vijeća sigurnosti koji će se prvi put sastati u petak.

Fena/Informer.ba