Svijet Udarno Vijesti

Holandska princeza u središtu skandala: Mabel održavala vezu sa Šaćirbegovićem radi špijunaže?

Holandska princeza Mabel bila je agent obavještajne službe, piše u svojim memoarima Frits Hoekstra, bivši agent BVD-a.

Mabel je bila aktivna tokom devedesetih, za vrijeme pregovora za potpisivanje Dejtonskog sporazuma, kojim je okončan rat u BiH. Tada je bila u vezi s tadašnjih bh. ministrom vanjskih poslova Muhamedom Šaćirbegovićem, s kojim je kontakt uspostavljala na zahtjev BVD-a.

Prema pisanju bivšeg špijuna, ona je donosila informacije iz prve ruke o pregovorima u Bosni, koje su bile od velike vrijednosti obavještajnim službama. Vezu s Šaćirbegovićem je Mabel Wisse Smit održavala na zahtjev BVD-a, piše Hoekstra.

Hoekstra tvrdi da je Mabel bila vrbovana da radi na tajnim zadacima, još kada je bila student. Razne operacije vodile su je na mnoga mjesta, između ostalog, stažirala je u UN-u. Hoekstra također tvrdi da je princeza Mabel po nalogu holandske obavještajne službe zavela Šaćirbegovića i tako direktno preko njega imala sve informacije, tačnije planove Sarajeva u pregovorima koji su se vodili oko Dejtonskog sporazuma.

Njena obavještenja su bila neprocjenjiva i umnogom su formirala okvire Dejtonskog sporazuma koji su nam danas sve tješnji i nepodnošljiviji.

Da je Mabel dobro kotirala u obavještajnoj zajednici Holandije, govori i primjer kada se tražila saglasnost AIVD-aoko njene udaje za kraljičinog sina, čime je postala članica dvora i dobila titulu princeze.

Avaz/Informer.ba