Region Udarno Vijesti

Holandski vojnici u masovnu grobnicu ukopali pet osoba!?

Ministarstvo odbrane Holandije preksinoć je saopćenjem za javnost priznalo da se na osnovu istrage koju je provelo „može zaključiti“ da na lokaciji bivše baze UNa u Potočarima, u kojoj je služio bataljon holandske vojske, postoji masovna grobnica u kojoj je u julu 1995. godine „sahranjeno pet tijela“.

Objavljena i mapa

Ukopani su žena identificirana kao Behara Dželilović, muška beba rođena 13. jula 1995. i preminula 13. jula 1995. godine, muškarac star oko 70 godina, muškarac star oko 75 godina te djevojka od 20 godina, preminula u Bratuncu, vjerovatno, zbog nedostatka insulina” – navodi se, između ostalog, u saopćenju Ministarstva odbrane Holandije.

Uz saopćenje je Ministarstvo objavilo i mapu s koordinatama grobnice kao i fotografiju grobnice napravljenu neposredno nakon što je ona nastala.

Tako je, barem donekle, udovoljeno dijelu holandske javnosti koja već duže vremena vrši pritisak na holandske vlasti da se objelodane činjenice o zločinima srpske vojske u Potočarima, a o čemu su njihovi vojnici 1995. dokaze dostavili Ministarstvu odbrane Holandije.

Naime, poznata je činjenica da su holandski vojnici, nakon što su napustili bazu u Potočarima, fotofilmove kojima su dokumentirali zvjerstva srpske vojske nad civilima Srebrenice predali nadležnima iz vlasti koji godinama tvrde da su filmovi prilikom izrade fotografija „nehotično uništeni“.

Pritisak javnosti

Pritisak tamošnje javnosti da se objelodane podaci o događajima u Potočarima kojima su svjedočili njihovi vojnici posebno je pojačan nakon što je holandski sud donio presudu u korist Hasana Nuhanovića i porodice Rize Mustafića, koji su tužili državu Holandiju zbog toga što su pripadnici holandskog bataljona isporučili članove njihovih porodica srpskim vojnicima, iako su znali da će ih ovi ubiti. Inače, holandski vojnik na službi u Potočarima Dave Maat, nakon preksinoćnjeg saopćenja za javnost, gostujući na državnoj televiziji, izrazio je nezadovoljstvo iznesenim informacijama.

On je potvrdio da postoji još fotografija i dosjea koji govore o događajima u Potočarima te da, po njemu, „ovaj slučaj nije završen“.

Obećanje ministra Hilena

Do javnog priznanja holandskih vlasti o postojanju masovne grobnice u Potočarima došlo je nepuni mjesec nakon što je na „Kanalu 2“ državne televizije holandski novinar Tnjan Huys ugostio Hansa Hillen, ministra odbrane, i od njega iznudio obećanje da će istražiti činjenice u vezi s postojanjem masovne grobnice u nekadašnjoj bazi holandskog bataljona u Potočarima.

Hajs, inače ratni izvještač iz BiH i jedan od najupućenijih holandskih novinara u događaje u Srebrenici, u maju je boravio je u Potočarima i na osnovu informacija koje je imao i sam pokušavao pronaći grobnicu u kojoj su u julu 1995. godine ukopani srebrenički civili. Piše Dnevni avaz.