Svijet Udarno Vijesti

Holandsko Ministarstvo odbrane iznenađeno odlukom suda u Hagu

Holandsko Ministarstvo odbrane iznenađeno je odlukom Žalbenog suda u Hagu, prema kojoj je Holandija odgovorna za ubistvo trojice muslimana u Srebrenici 1995. godine.

Iz Ministarstva odbrane je saopšteno da će odluku suda “dobro proučiti i vidjeti kakve koje će dalje korake preduzeti” i da su njome iznenađeni budući da je sud u Hagu ranije odbacivao odgovornost Holanđana. Ministarstvo naglašava da se “ne radi o konačnoj, već o privremenoj presudi” i da je u pitanju “složen pravni predmet”.

Žalbeni sud u Hagu danas je utvrdio odgovornost Holandije i naložio da se isplati odšteta članovima porodica nastradalih.

Okružni sud u Hagu je 2008. godine presudio da se samo UN mogu smatrati odgovornim, zato što su pripadnici Holandskog bataljona bili dio UNPROFOR-a.

Postupak protiv Holadnije su pokrenuli Hasan Nuhanović, koji je 1995. radio kao prevodilac “Dačbata” i koji je izgubio roditelje i brata, i članovi porodice Rize Mustafića, koji je za Holanđane radio kao električar. Članovi porodica žrtava tvrdili su da su “i oni morali da budu zaštićeni, zato što su radili za holandske mirovne snage, a umjesto toga su predati srpskim trupama pod komandom Ratka Mladića i zatim ubijeni”, prenijeli su holandski mediji.

Žalbeni sud je utvrdio da su “pripadnici Holandskog bataljona mogli da predvide da će Mladićevi vojnici pobiti muškarce”.

“Oni su bili među preostalih nekoliko od 5 000 izbjeglica koje su tražile utočište u holandskoj bazi. Pripadnici bataljona bili su svjedoci da su muslimani koji su pali u ruke Srba bili zlostavljani i ubijani”, utvrdio je sud.

 

Srna/Informer.ba