BiH Ekonomija Vijesti

Hrana jeftinija za 50 odsto

Druga prodavnica za siromašne u sarajevskoj regiji otvorena je u petak u naselju Dobrinja, a već od jutra ispred su bile velike gužve zbog cijena hrane nižih i do 50 posto u odnosu tržište.

Mesud Lakota, direktor Zadruge “EuroBiH”, kaže da već imaju više od 250 prijavljenih korisnika koji su dobili kartice za kupovinu u novootvorenom dućanu za siromašne.

Uvjeti su isti kao i za prvi dućan, otvoren prije dva i po mjeseca u Novom Sarajevu. Ovdje mogu kupovati penzioneri čija su primanja do 500 KM, nezaposleni i osobe čije su firme pod stečajem i nemaju primanja. U ovom dućanu mogu kupovati građani s područja općina Novi grad, Ilidža, Hadžići, Trnovo i grada Istočno Sarajevo. U protekla dva dana prijavilo nam se 50-60 građana iz Istočnog Sarajeva. I za njih su ista pravila“, rekao je Lakota i dodato da korisnici treba da donesu sa sobom zadnji ček od penzije ili potvrdu od Zavoda za zapošljavanje da ne rade i da su na birou.

Prostor za drugi dućan za siromašne iznajmila je općina Novi grad, koja je ovaj prostor preuredila i besplatno iznajmila Zadruzi “EuroBiH”.

Pomoć je pružilo i Ministarstvo privrede KS, koje je izdvojilo 11.000 KM za oba dućana za siromašne.

Dućan su otvorili Mesud Lakota i Damir Hadžić, načelnik općine Novi grad, što je izazvlao negodovanje među građanima okupljenim oko dućana. Čuli su se komentari “kako ga nije sramota, napirlit’o se, namiris’o, cijela ulica miriše, a došao da otvori prodavnicu za bijedu”.

Većina penzionera koje smo zatekli pred dućanom u Dobrinji kazala nam je da vjeruje da će im ovo pomoći da poboljšaju svoj budžet.

Penzionerka Zorka kaže da ima 400 KM penzije i vjeruje da će kupnjom u ovom dućanu uspjeti da uštedi.

Imam najnižu penziju. I za ovo ovdje treba imati novca da kupiš, a otkud mi kad sve dam za režije”, kaže penzionerka Naza.

Popusti u dućanu za siromašne u Dobrinji su od 30 do 50 posto, tako hljeb košta 0,85 feninga, mlijeko 0,95 feninga, deterdžent za suđe 0,90 feninga. Suhomesnati proizvodi jeftiniji su do 40 posto u odnosu na druge prodavnice, litar ulja je 2,75 feninga, a deterdžent za veš od tri kg 4,70 KM. Količine proizvoda koje je moguće kupiti su ograničene, tako da ne može doći do zloupotrebe i mogućnosti da se ti proizvodi nađu na pijačnim tezgama.

Lakota je najavio da bi dućani za siromašne do kraja ljeta trebalo da budu otvoreni u Zenici, Olovu i Varešu, pišu Nezavisne novine.

 

Informer.ba