Ekonomija Vijesti

Hrvatska: Benzin pojeftinjuje, dizel poskupljuje

Motorni benzini od ponoći će u Hrvatskoj biti jeftiniji dok će dizeli i lož ulja poskupjeti, pokazuju podaci Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva koje je poslijepodne objavilo najviše razine maloprodajnih cijena naftnih derivata u razdoblju od 15. do 28. studenoga.

Ministarstvo je najvišu maloprodajnu cijenu najprodavanijeg motornog benzina, eurosupera BS 95, utvrdilo na 9,60 kuna po litri što je 12 lipa manje od dosadašnjih 9,72 kune.

Primijene li naftne kompanije najviše cijene koje utvrdi Ministarstvo, a u pravilu to čine, za 13 lipa po litri pojeftinit će motorni benzin sa 98 oktana, a benzin sa sto oktana pojeftinit će za 14 lipa.

U iduća dva tjedna najviša maloprodajna cijena eurosupera BS 98 može biti 9,89 kuna (do sada 10,02 kune), a eurosuper BS 100 može koštati najviše 10,08 kuna (do sada 10,22 kune).

Od ponoći se može očekivati poskupljenje dizelskih goriva i lož ulja, pri čemu će eurodizel poskupjeti za sedam lipa, dizel za 11 lipa, a plavi dizel, obično lož ulje i lož ulje s oznakom euro za 10 lipa po litri.

Ministarstvo gospodarstva najvišu maloprodajnu cijenu eurodizela BS utvrdilo je na 9,50 kuna po litri (do sada 9,43 kune), običnog dizela na 9,11 kuna (do sada devet kuna), a plavog dizela na 5,90 kuna (do sada 5,80 kuna).

Najviša cijena plinskog (loživog) ulja s oznakom euro od ponoći je 6,90 kuna po litri (do sada 6,80 kuna), a običnog loživog ulja 6,68 kuna (do sada 6,58 kuna).

Prema Pravilniku o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, cijene naftnih derivata mogu se mijenjati svaka dva tjedna, a korekcija ponajviše ovisi o kretanju cijena naftnih derivata na mediteranskom tržištu te tečaju američkog dolara.

Ministarstvo gospodarstva svaki drugi ponedjeljak obračunava i objavljuje najviše maloprodajne cijene pojedinih naftnih derivata koje će vrijediti idućih 14 dana, a tijekom tog razdoblja naftne kompanije mogu mijenjati cijene, ali one ne smiju biti veće od maksimalnih koje je objavilo Ministarstvo.

Od tog pravila izuzete su benzinske postaje na autocestama i postaje na morskoj obali koje imaju mogućnost izravne opskrbe plovila gorivom za koje naftne kompanije slobodno određuju cijene derivata, osim za plavi dizel koji je izuzet od slobodnog formiranja cijene.

Većina naftnih kompanija već neko vrijeme koristi mogućnost tih diferenciranih cijena i na svojim postajama na autocestama ima nešto više cijene nego na ostalim postajama.

 

Fena/Informer.ba