Region Udarno Vijesti

Hrvatska danas pristupa EU

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović i predsjednica Vlade Jadranka Kosor danas su u svečanoj dvorani Vijeća Europe u Bruxellesu, uz čelnike sadašnjih 27 država članica i europskih institucija potpisati Ugovor o pristupanju Hrvatske u EU , piše Federalna.ba

Ceremonija potpisivanja prvi je službeni događaj na summitu EU, a nakon toga će predstavnici Hrvatske prvi put u historiji moći sudjelovati na zasjedanju EU šefova država ili vlada, ali u svojstvu aktivnih promatrača sve do 1 jula 2013. kada bi Hrvatska, ako se procedura bude odvijala prema planu, trebala postati punopravna članica.

 Ceremonija potpisivanja počinje u 9.30 sati prigodnim govorima predsjednika Vijeća EU Hermana Van Rompuyja, poljskog premijera Donalda Tuska čija država predsjedava Europskom Unijom, predsjednika Europske Komisije Jose Manuela Barrosa i predsjednika Europskog Parlamenta Jerzyja Buzeka. Zatim će se govorima obratiti i predsjednik Josipović i premijerka u odlasku Jadranka Kosor. Potom će čelnici abecednim redom država članica potpisati ugovor, što znači da ga prva potpisuje Belgija.

 

Informer.ba