Region Vijesti

Hrvatska: Glavaš može biti nosilac, ali ne i kandidat na listi HDSSB-a

Branimir Glavaš može biti nosilac liste HDSSB-a, ali ne i kandidat na listi na predstojećim parlamentarnim izborima u Hrvatskoj, objavila je danas Državna izborna komisija.

Na svojoj internetskoj stranici komisija objašnjava da osoba koja je pravomoćno osuđena na kaznu zatvora u trajanju dužu od šest mjeseci, a kandidovana je na izborima, ne može u slučaju izbora niti započeti obnašati zastupnički mandat, čime je kandidatura te osobe od samog početka pravno nevaljana.

Glavaš je pravomoćno osuđen na osam godina zatvora zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, a njegova stranka HDSSB tražila je od komisije odgovor može li, u skladu sa zakonskim propisima i Ustavom, na parlamentarnim izborima iskoristiti pasivno biračko pravo kao nosilac izbornih lista HDSSB-a, kao kandidat na izbornoj listi ili kao nosilac i kandidat izborne liste.

Kako, u skladu sa Zakonom o izborima, prijedlog svake liste kandidata mora biti potpun, dakle imati 14 kandidata, to bi prijedlog liste koja sadrži takvog kandidata imao stvarno samo 13 kandidata, zbog čega bi takva lista bila nepotpuna, poručuju iz državne komisije.

Pojašnjavaju kako Glavaš ne bi mogao biti kandidat na listi jer obzirom da “nije moguće steći zastupnički mandat, ne može doći ni do nastupa zakonskih pretpostavki za primjenu instituta zamjenjivanja zastupnika po zamjeniku zastupnika”.

“Branimir Glavaš ne bi mogao biti isključen od mogućnosti da bude određen za nosioca liste na temelju odluke političke stranke koja je poslala upit”, stoji u mišljenju Državne izborne komisije RH koje je potpisao predsjednik Branko Hrvatin.

 

Fena/Informer.ba