Region Vijesti

Hrvatska: Istraga o nezakonitoj prodaji Plive

U Hrvatskoj je u toku istraga privatizacije farmaceutske kompanije “Pliva”, koja je 2006. godine prodata američkom “Baru” za 2,2 milijarde dolara, a istražioci Uskoka provjeravaju da li se na prodaji dionica moglo zaraditi još 70 miliona eura, koji su mogli završiti u državnom budžetu, piše hrvatska štampa.

Osim sumnji u nezakonitosti u vezi privatizacije, istražioci se već nekoliko mjeseci bave i nekim “Plivinim” investicijama u inostranstvu koje su preduzeće doveli na rub poslovne propasti, navodi “Jutarnji list” i ističe da postoje indicije o nezakonitom isisavanju novca iz firme.

Dokumentacija kojom raspolažu nadležna tijela, navodno pokazuje da je američki “Bar” bio spreman isplatiti znatno veću cijenu od one koja je postignuta, a za što je zaslužan dogovor hrvatskog političkog vrha.

“Bar” je većinski paket “Plive” kupio za 2,2 milijarde dolara, i tako stekao primat na istočnoevropskom farmaceutskom tržištu.

Nezvanično se saznaje da nadležna istražna i finansijska tijela provjeravaju da li je namjerno zaustavljen rast dionica na berzi 2006. godine izazvan kupovinom dionica od islandskog “Aktavisa”.

Time bi “Pliva” bila prodata drugom ponuđaču po dosta nižoj cijeni od tržišne koju, inače, uvijek definište najveća ponuda.

Postoji sumnja u to da je nadmetanje “Aktavisa” i “Plive” zaustavljeno kampanjom i pritiscima iza kojih je stajao tadašnji vrh Vlade, te da je tako ostvarena razlika u cijeni dionica veća od 70 miliona evra.

Budući da je država raspolagala kontrolnim paketom dionica od 17,8 odsto, ta bi razlika, u slučaju da se potvrde sumnje, zapravo bila definisan kao izgubljena dobit, odnosno, šteta nanesena državnom budžetu.

U međuvremenu je u hrvatskim medijima objavljeno da su se u Veroni, smo dan prije sjednice Nadzornog odbora “Plive” na kojem se trebalo odlučivati o prodaji, sastali bivši premijer i ministar inostranih poslova Hrvatske Ivo Sanader i Miomir Žužul sa Željkom Čovićem, predsjednikom Uprave “Plive”.

Tvrdili su da su se u Veroni sastali da bi pogledali operu, no spekulisalo se da je upravo tada odlučeno da će Pliva biti prodata “Baru”.

 

Srna/Informer.ba