Izdvojeno Region Vijesti

Hrvatska: Počelo glasanje o ulasku u EU

Građani Hrvatske danas na referendumu odlučuju o pristupanju zemlje Evropskoj uniji (EU).

Birališta su otvorena  u sedam sati ujutro, a glasanje je moguće do 19 sati.

Nešto više od 4,5 miliona birača moći će glasati na ukupno 6.749 biračkih mjesta u zemlji i inostranstvu.

Na drugom referendumu u historiji Hrvatske, građani će se izjašnjavati o pristupanju EU, s kojom je Hrvatska pregovarala od oktobra 2005. do 30. juna prošle godine, kada su zaključeni pristupni pregovori i potpisan Pristupni ugovor.

Prvi referendum je bio o nezavisnosti.

Ako građani odluče da glasaju za EU, Hrvatska će 1. jula 2013. godine postati punopravna članica Unije, nakon što Hrvatski sabor i parlamenti 27 država članica EU ratificiraju Pristupni ugovor.

Objava od 20 sati

Za odluku o udruživanju Hrvatske s EU potrebno je da od ukupnog broja birača koji pristupe referendumu najmanje 50 posto plus jedan birač glasaju zaokruživanjem odgovora “za”.

Državno izborno povjerenstvo (DIP) izvještavat će javnost saopćenjima te objaviti na internet stranici www.izbori.hr. podatke o odzivu birača u 12 i 17 sati, sa stanjem u 11 i 16 sati.

Od 20 sati počet će s objavom nepotpunih privremenih rezultata državnog referenduma, a podaci će se svakih 10 minuta ažurirati.

Podaci će se objavljivati po županijama, gradovima i općinama te na razini države, a bit će dostupni na “Flash karti”.

Nepotpuni privremeni rezultati bit će iskazani brojem glasova “za” i “protiv” te postotkom broja glasova “za” i “protiv” u odnosu na ukupan broj birača koji su pristupili državnom referendumu.

U 22 sata DIP će održati konferenciju na kojoj će objaviti rezultate referenduma, a očekuje se da će se ti podaci temeljiti na oko 98 posto obrađenih listića.

Glasanje i u BiH

U sedam sati u nedjelju su otvorena 24 glasačka mjesta na području Bosne i Hercegovine na kojima hrvatski državljani s prebivalištem u ovoj zemlji mogu glasati na referendumu o pristupanju Hrvatske EU.

Nešto više od 263.000 registriranih hrvatskih državljana s pravom glasa imat će priliku izjasniti se do 19 sati, kao i u Hrvatskoj.

U Sarajevu je otvoreno osam glasačkih mjesta, u Mostaru 11, Tuzli tri te u Banjoj Luci dva.

 

Agencije/Informer.ba