Region Vijesti

Hrvatska policija prekinula lanac krijumčarenja cigareta iz BiH

Hrvatska kriminalistička policija je nakon višemjesečnih istražnih radnji prekinula dobro organizovani lanac krijumčarenja cigareta iz BiH u Hrvatsku.

Zbog krivičnog djela izbjegavanja carinske kontrole i udruživanja radi činjenja krivičnih djela procesuirano je 29 lica, 21 sa područja Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije te osam iz Srbije i Republike Srpske.

Pretragama na više lokacija oduzeto je ukupno 67.186 kutija cigareta stranih kontrolnih markica, koje su bile predviđene za preprodaju na zagrebačkom i sisačkom području.

Na taj je način državni budžet Hrvatske oštećen je za oko 1,3 miliona kuna, kolika je stvarna tržišna vrijednost cigareta u Hrvatskoj.

Završnom akcijom, zahvaljujući uspješnoj suradnji s Kancelarijom za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala, opštinskim tužilaštvima u Sisku i Zagrebu, te drugim jedinicama MUP-a, uspješno smo ostvarili naš strateški cilj. Iako se teško dolazilo do informacija, jer šverceri koriste nove modalitete krijumčarenja, upornim istraživanjima završili smo prvu akciju, ali rad nastavljamo” – rekao je načelnik Odsjeka za organizovani kriminal Policijske uprave sisačko-moslavačke Mile Jurčević.

Svi uhapšeni su privedeni na saslušanje, neki su zadržani ili pritvoreni, a neki pušteni. Kako je rekao rukovodilac policijskog Odsjeka Igor Pasanec, većina uhapšenih do sada je bila nepoznata policiji.

Protiv osumnjičenih su podnesene krivične prijave USKOK-u te opštinskim tužilaštvima u Sisku i Zagrebu.

 

Srna/Informer.ba