Izdvojeno Region Udarno Vijesti

Hrvatska potpisala Ugovor o pristupanju Evropskoj uniji

Hrvatska je u petak u Bruxellesu potpisala Ugovor o pristupanju Europskoj uniji, čijom će članicom postati za godinu i po dana nakon ratifikacije ugovora u Hrvatskoj i zemljama članicama

 Potpis na pristupni ugovor stavili su točno u 10,33 hrvatski predsjednik Ivo Josipović i premijerka Jadranka Kosor, što je bilo popraćeno velikim pljeskom nazočnih državnika. Josipović i Kosor potom su se okrenuli jedan prema drugome, te si čestitali rukujući se.

Prva zemlja koja je potpisala ugovor bila je Belgija, a posljednja Velika Britanija. Samo potpisivanje započelo je u 10,25 i trajalo je tačno dvadeset minuta, a šefovi država i vlada na putu do stola za kojim se potpisivao ugovor zastali bi prije kod hrvatskog predsjednika i premijerke te im i osobno srdačno čestitali na povijesnom hrvatskom postignuću.

Završetkom svečanog potpisivanja ugovora na koji su potpise stavili čelnici 27 zemalja Europske unije te hrvatski predsjednik i premijerka Hrvatska je promijenila status iz zemlje kandidata za članstvo za EU u pristupajuću zemlju.

Nakon svečanog potpisivanja uslijedilo je zajedničko fotografiranje šefova država i vlada EU-a, čelnika europskih institucija i hrvatskog predsjednika i premijerke.

Ugovorom je predviđeno da Hrvatska postaje punopravnom članicom 1. jula 2013. nakon što se u Hrvatskoj održi referendum o pristupanju i sve zemlje članice obave proces ratifikacije.

 

Fena/Informer.ba